Belcolade: de allereerste Belgische koolstofneutrale chocoladefabriek

11.01.2024

Belcolade, een Belgisch dochterbedrijf van Puratos, breidt haar chocoladefabriek in Erembodegem uit. Het gaat om Puratos’ grootste investering ooit op één site, ter waarde van maar liefst 120 miljoen euro. Het doel? Een verdubbelde productiecapaciteit én de “allereerste 100% koolstofneutrale Belgische chocoladefabriek”. 

CO2-neutraal

Belcolade ziet de toekomst van chocolade anders en beter, en is sinds begin 2024 CO2-neutraal door aan de slag te gaan met groene energie, zonnepanelen en geavanceerde warmtepompen die de warmteproductieprocessen veel efficiënter maken. Door de bouw van een nieuwe aanzienlijke opslagcapaciteit voor regenwater kan Belcolade 90% van haar waterbehoefte zelf invullen. 

Belcolade wil op een duurzame wijze groeien, dus groeit de fabriek mee: “Vandaag maakt chocolade ongeveer 25 procent van onze groepsomzet uit”, zegt Youri Dumont, de directeur van de chocoladedivisie. “Dat moet in 2030 een derde zijn.”

Onlangs werd een nieuwe lijn in gebruik genomen om in te spelen op nieuwe voorkeuren van de consument, zoals lactosevrije chocolade, waarbij melkpoeder wordt vervangen door proteïne uit bijvoorbeeld erwten. Door een verdubbeling op termijn van de capaciteit kan Belcolade nog vlotter inspelen op de stijgende vraag naar duurzame en lekkere chocolade. Daarnaast is Belcolade ook bezig met de overgang naar een volledig duurzame en 100% recycleerbare verpakking. “Van de productie, tot de verpakking, alles is duurzaam”, zegt directeur Dumont. 

100 nieuwe banen

Deze expansie toont niet alleen de toewijding aan milieu en energie, maar zal de komende jaren tegelijkertijd ook 100 nieuwe banen creëren. Belcolade investeert fors in opleiding van haar medewerkers en hoopt ook de contacten met het onderwijs in de regio nauwer aan te halen. Het zet vandaag al in op duaal leren en biedt stages aan jong talent.

Duurzame cacao

Belcolade is van bij het begin in 2018 een overtuigd partner van ‘Beyond Chocolate’, het Belgische partnership voor duurzame cacao. Dumont benadrukt het belang hiervan: “Het doel is om alle chocolade in België tegen eind 2025 gecertificeerd te krijgen. Belcolade onderhoudt een rechtstreeks contact met cacaoboeren en zorgt mee voor een leefbaar inkomen voor hen.” Met het bedrijfseigen Cacao-Trace-programma krijgen cacaoboeren een betere prijs voor hun bonen en een extra chocoladebonus voor elke kilo Cacao-Trace-chocolade.