België, het land van onderzoek en ontwikkeling voor AB InBev

02.02.2021

Voedingsbedrijven kiezen er bewust voor om hun R&D-centrum in België te vestigen. Dat geldt ook voor het innovatiecentrum van brouwerij AB InBev. Van nieuwe bieren tot verpakkingsinnovaties: de masterbreinen hierachter verschuilen zich in het Global Innovation & Technology Center (GITEC) in Leuven.

Home of Beer

Belgische bieren en goed scoren in het buitenland: het is en blijft een leuke vaststelling. AB InBev produceert 630 bieren in 150 landen. Toch zijn de redenen legio om het R&D-centrum in België te behouden. Ons land is namelijk de ideale testmarkt en beschikt over de knowhow om dranken van topkwaliteit te maken. Laten we daarbij niet vergeten dat België een rijke biercultuur heeft en dat ons land nabij andere belangrijke markten ligt. Om haar eeuwenlange Belgische brouwexpertise en iconische Belgische bieren zoals Stella Artois, Leffe en Hoegaarden te eren, versterkt AB InBev haar Belgische identiteit en lokale verankering met benaming “Home of Beer”.

Innovatiecentrum in Leuven

Het GITEC bestaat uit een 120-koppig team en beschikt over hoogstaand onderzoeksapparatuur. Ze werkt nauw samen met maar liefst 250 partners: de KU Leuven bijvoorbeeld, maar ook de Vlaamse innovatiepool Flanders’ FOOD en het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment and Trade. Samen maken ze deel uit van een breed gedragen innovatie-ecosysteem van Vlaanderen. Maar welke innovaties bracht AB InBev recent op de markt?

Nieuwe alcoholvrije bieren

Onlangs breidde de brouwer haar niet-alcoholische assortiment verder uit met Stella Artois 0,0% en Leffe Bruin 0.0%. Hiermee biedt AB InBev nu alcoholvrije alternatieven voor haar vier grootste Belgische biermerken. Een unieke de-alcoholisatietechniek bepaalt de smaak van een alcoholvrij bier zoals Stella Artois 0,0% en Leffe Bruin 0.0%. De bieren doorlopen het hele brouwproces en de alcohol wordt er pas na het fermentatieproces uit verwijderd. 

 

E-truck levert bier zonder CO2-uitstoot

AB InBev positioneert zich ook als een echte pionier in groene logistiek. Zo rijdt de brouwerij met de allereerste elektrische vrachtwagen in België. De Volvo FE Electric-truck maakt weinig lawaai en vooral: ze stoot geen CO2 per-rit uit. Het voertuig levert bieren zoals Jupiler, Leffe en Stella Artois en niet-alcoholische varianten aan supermarkten, ziekenhuizen en cafés. AB InBev’s doel is om tegen 2025 de CO2-uitstoot in de hele waardeketen met 25% te verminderen.