Bijna 1000 leerlingen uit 33 scholen nemen deel aan 2e virtuele voedingsquiz

26.10.2022

De spanning was te snijden in 33 scholen uit alle uithoeken van Vlaanderen. Bijna 1000 leerlingen uit de 3e graad secundair namen deel aan een virtuele voedingsquiz van Technopolis en Food At Work. Om te winnen moesten de teams de meest uiteenlopende vragen over voeding en de hoogtechnologische productieprocessen in de voedingssector zien te beantwoorden. Team GOAA Groep 20, van het GO! Atheneum Anderlecht bleek de grootste puntenslokop en kreeg een lekker prijzenpakket cadeau.

We willen de Food Heroes van morgen tonen dat ze echt wel met hun gat in de boter vallen als ze later aan de slag gaan in de voedingssector. Niet alleen staat een STEM-job bij een voedingsbedrijf garant voor een stabiele toekomst, je krijgt ook de kans om je stempel op de wereld te drukken. Die boodschap brachten we vandaag digitaal - dankzij onze samenwerking met Technopolis - aan bijna 1000 jongeren. - Hilde Wynen, Alimento

Het is intussen al de tweede keer dit jaar dat Technopolis en Food At Work scholen uit heel Vlaanderen op een gratis virtuele voedingsquiz trakteerden. Tijdens de eerste editie bleek de quiz een succesvol recept om leerlingen van het 5de of 6de middelbaar, die voor een belangrijke studiekeuze staan, op een leuke manier warm te maken voor de voedingssector. Daarom aarzelden beide partijen niet om een tweede quiz te organiseren.

Dat bleek een uitstekend idee, want aan de tweede editie namen 944 leerlingen (30% meer dan vorige keer) uit 33 scholen (bijna twee keer zoveel) deel. En zoals je inmiddels van Technopolis anno 2022 mag verwachten, ging de quiz (opnieuw) digitaal door. Alle teams volgden de quiz live op school via een groot scherm en gaven digitaal hun antwoorden door, terwijl in Technopolis de quiz live gestreamd werd. 

Nieuwe vragen én live experimenten

Als aperitief kregen de teams een inspirerend woordje uitleg over duurzaamheid en innovatie in onze hoogtechnologische Belgische voedingssector van Bart Buysse, de CEO van Fevia (de sectorfederatie van de Belgische voedingssector).

Vervolgens kwamen er een aantal interactieve quizrondes, waarbij Technopolis niet alleen voor de presentatie zorgde, maar deze keer ook voor een mix van live experimenten. Tijdens een speciale fabrieksronde kregen de leerlingen een blik achter de schermen Friesland Campina en Breydel. Tot slot was er de weetjesronde waarin licht verteerbare vragen afgewisseld werden met hapklare weetjes, een laagje humor en live proefjes. 

Volledig op maat ontwikkeld

Om de Food At Work-quiz tot stand te brengen, werkte Technopolis heel nauw samen met tientallen experts en bedrijven uit de voedingssector. Technopolis stuurde een vlogger op pad naar bedrijven voor een blik achter de schermen, ging in gesprek met talloze experts om de meest relevante quizvragen samen te stellen en stelde enkele experimenten samen die bij het thema pasten. 

Missie: jongeren goesting doen krijgen in de voedingssector

Bijna 1000 leerlingen uit de derde graad secundair kregen dankzij Technopolis en Food At Work, een initiatief van Fevia en sectorfonds Alimento, niet alleen volledig gratis een paar lesuren ontspanning, maar – heel belangrijk – ook een nieuwe blik op de Belgische voedingssector.

De organisatoren wilden via de quiz jongeren uit heel Vlaanderen goesting doen krijgen om later met STEM aan de slag te gaan in de voedingssector, een sector die bijzonder innovatief is en – in tegenstelling tot wat soms de perceptie is – op een duurzame manier oplossingen zoekt voor de uitdagingen van morgen.