Bonusplan CAO 90: de deadline nadert

07.03.2022

Overweeg je dit jaar een bonusplan in te voeren waarvan de referteperiode samenvalt met het kalenderjaar 2022?  Wacht dan niet te lang, de deadline is 30 april 2022. Er zijn twee veranderingen waarmee je dit jaar rekening moet houden als de doelstellingen betrekking hebben op welzijn en/of mobiliteit.

Wanneer moet ik mijn bonusplan neerleggen? 

Een bonusplan moet nog altijd worden neergelegd vooraleer 1/3de van de referteperiode is verstreken.

Bonusplannen die worden ingevoerd voor het kalenderjaar 2022 moeten dus ten laatste op 30 april 2022 neergelegd worden bij de griffie via  www.bonusplannen.be. Bonusplannen die via deze website worden neergelegd, worden gemiddeld binnen de 14 dagen aan PC 118 en/of PC 220 overgemaakt.

Nieuw in 2022: wat wijzigt er?

De sociale partners die zetelen in de Nationale Arbeidsraad sloten op 22 februari 2022 de cao nr. 90/4.  Die cao wijzigt de verplichte modelformulieren van toetredingsakte en van cao:

  • Wanneer het bonusplan een doelstelling bevat die betrekking heeft op het welzijn van de werknemers (vb.: de vermindering van het ziekteverzuim of het aantal arbeidsongevallen) moet je voortaan het globale preventieplan en het lopende jaaractieplan samen met het bonusplan bezorgen aan de griffie. Het volstaat dus niet langer om enkel te verklaren dat er een preventieplan in de onderneming bestaat. 
  • Wanneer het bonusplan een doelstelling bevat met betrekking tot de mobiliteit (vb: zoals een stijging van het aantal werknemers dat gebruik maakt van het mobiliteitsbudget) moet je op erewoord verklaren dat er een fietsvergoeding wordt toegekend aan werknemers die de fiets gebruiken voor hun woon-werkverkeer.

Bevat het bonusplan geen dergelijke doelstellingen, dan verandert er niets. 

Vanaf wanneer moet je als werkgever de gewijzigde modelformulieren gebruiken?

De cao nr. 90/4 is in werking getreden op 22 februari 2022. De gewijzigde modelformulieren zijn beschikbaar op de website van de FOD WASO.

Er bestaat een overgangsperiode tot 1 juni 2022. De oude modelformulieren (van toetredingsakte en van cao) kunnen dus nog altijd gebruikt worden en worden door de griffie aanvaard voor alle akten en cao’s gesloten voor 1 juni 2022

Zoek je inspiratie voor jouw bonusplannen? 

We maakten voor onze leden een overzichtstabel. Daarin zie je de verschillende doelstellingen, voordelen en berekeningsmethoden van de in PC 118 en PC 220 ingediende CAO's 90.  Interesse? Contacteer ons.