Brexit update: anderhalf jaar uitstel voor importcontroles op voeding bestemd voor het VK

29.04.2022

Bij gebrek aan digitale certificatie worden de Brexit-maatregelen voor de export van voeding en dranken naar het Verenigd Koninkrijk opnieuw uitgesteld, tot eind 2023. Lees snel in onderstaand artikel wat dit betekent voor jouw bedrijf.

Vierde uitstel

Op 31 januari 2020 verliet het Verenigd Koninkrijk de EU, waardoor er op termijn controles voor de export van voeding en dranken naar het Verenigd Koninkrijk dienden ingevoerd te worden. Na een derde uitstel zouden de extra regels tussen 1 juli en 1 november 2022 gefaseerd ingevoerd worden voor dierlijke, composiet en plantaardige goederen.

De Britse Brexit minister Jacob Rees-Mogg kondigde op 28 april 2022 een vierde uitstel van de Brexit regels aan. De Britse overheid verwijst daarvoor naar de technologische ondersteuning die nog niet klaar is om een digitale certificatie te ondersteunen. Daarnaast hebben bedrijven op dit moment ook extra kosten door de oorlog in Oekraïne en het wereldwijd tekort aan grondstoffen.

Wat betekent dit voor mijn bedrijf?

Al de nog niet ingevoerde voorwaarden worden uitgesteld tot eind 2023. De Britse overheid moet de exacte datum nog bekend maken. Voor bedrijven die voeding en dranken exporteren naar het VK betekent dit dat:

  1. Er geen extra sanitaire en fytosanitaire controles uitgevoerd gaan worden op voeding en dranken afkomstig uit de EU.
  2. Reeds bestaande sanitaire en fytosanitaire controles worden nog niet uitgevoerd aan Border Control Post (BCP).
  3. Verklaring van veiligheid is nog niet nodig voor EU goederen.
  4. Er nog geen extra gezondheidscertificaten voorzien moeten worden voor voedingswaren.
  5. Verboden en beperkingen voor het exporteren van gekoelde vleeswaren naar het VK nog niet in werking treden.

Controles en voorwaarden die reeds ingevoerd werden sinds januari 2021 voor de import van dieren, dierlijke producten, planten en plantproducten blijven van toepassing.

De volledige statement van de Britse regering kan je terug vinden op de website van het Britse parlement.

Vlotte handel primeert voor Fevia

Voor Fevia primeert een vlotte handel met het VK. De certificatieverplichtingen zullen een grote extra werklast voor onze voedingsbedrijven inhouden. We vinden het dan ook een juiste beslissing om ze uit te stellen tot wanneer de digitale certificatie volledig op punt staat en de Britse, Europese en Belgische systemen goed op elkaar zijn afgestemd.