Brexit update: Britse overheid stelt nieuwe certificering- en invoereisen opnieuw uit

14.09.2021

Op 14 september kondigde de Britse regering aan dat de nieuwe fases voor export naar het VK post-Brexit uitgesteld worden naar respectievelijk 1 januari 2022 en 1 juli 2022. Hier is een overzicht van wat we tot nu toe weten.

Op 1 oktober 2021 en op 1 januari 2022 zouden nieuwe fases van het Britse Border Operating Model ingaan. Om de Britse bedrijven meer tijd te geven om zich voor te bereiden heeft de Britse regering besloten de maatregelen uit te stelen naar respectievelijk 1 januari 2022 en 1 juli 2022. Je vindt de mededeling van de Britse regering hier terug.

De nieuwe tijdslijn

Vanaf 1 januari 2022 :

  • Pre-notificatie voor sanitaire en fytosanitaire goederen in het Britse IPAFFS systeem door de Britse importeur
  • Volledige douaneaangiftes en -controles

Vanaf 1 juli 2022:

  • Gezondheidscertificaten voor producten van dierlijke oorsprong en fytosanitaire certificaten voor laag-risico planten en plantaardige producten (zoals groenten en fruit) voor uitvoer naar VK zijn verplicht
  • Er vinden materiële controles plaats voor sanitaire en fytosanitaire goederen aan grenscontroleposten in het VK

Op dit moment zijn er nog veel onduidelijkheden over het aangekondigde uitstel. Fevia probeert zo snel mogelijk duidelijkheid te verkrijgen. We brengen je op de hoogte in een volgende Brexit update. Hou zeker ook onze Brexit Wegwijzer in de gaten!

Webinar Brexit en voedselveiligheid

Op 14/09/2021 organiseerde Fevia samen met FIT, VLAIO en VLAM een webinar rond de Brexit en voedselveiligheid, met onder andere sprekers van het FAVV en het Britse Department for Environment, Food & Rural Affairs (DEFRA). Zij konden de nieuwe tijdslijn "vers van de pers" aankondigen en de vereisten toelichten.

Je vindt de slides van dit webinar hier.