Breydel innoveert: duurzaam van stal tot bord

09.11.2020

De Belgische vleesindustrie behoort tot de absolute wereldtop op vlak van duurzaamheid, traceerbaarheid, innovatie en voedselveiligheid. Kijk maar naar het Oost-Vlaamse Breydel, waar duurzaamheid centraal staat doorheen hun keten. Je kent het bedrijf ongetwijfeld van hun lekkere Breydel-ham of -spek met een unieke kruidenmix, die bovendien zijn erkend als streekproducten. We gidsen je doorheen de weg van stal tot bord, waar traditionele ambacht hand in hand gaat met duurzame moderne technieken.

Welzijn voor Breydelvarkens voorop

Alles begint in de stal van lokale varkensboerderijen die exclusief voor Breydel werken. De Breydelvarkens worden er met de grootste zorg gekweekt. Ze krijgen een speciaal ontwikkeld plantaardig voer dat gezonder is voor de dieren én de kwaliteit van het vlees verbetert. Door maximaal in te zetten op reststromen van humane voeding gaat Breydel bovendien in tegen voedselverspilling. Zo krijgen de varkens reststromen van avocado’s te eten.

Langere kweektijd, speeltjes en muziek voor de dieren

De Breydelvarkens worden in een driewekensysteem gekweekt op drie verschillende locaties. Zo kan Breydel de toevoer veilig borgen en is de herkomst van elk stukje vlees 100% traceerbaar. Zodat je weet wat je eet. De dieren krijgen minder antibiotica, een langere kweektijd, speeltjes en muziek. Tijdens hun laatste maanden genieten de varkens dagelijks van een samengestelde playlist: van Wim Mertens tot Bruce Springsteen. Dezelfde afspeellijst speelt tijdens het transport en in de wachtzaal van het slachthuis. Het herhalingseffect maakt de dieren rustiger en stressvrij. Want vlees van varkens met minder stress is lekkerder, sappiger én van betere kwaliteit.

Duurzame productiehal

Het engagement voor natuur en milieu dat op de boerderijen aanwezig is, bijvoorbeeld door het gebruik van groene energie uit zonnepanelen, biologische mestverwerking en het hergebruik van regenwater, vind je ook terug in het bedrijfsgebouw van Breydel. Al van bij de oprichting is de productiehal een voorbeeld van duurzaamheid met verschillende ecologische ingrepen zoals perfecte oriëntatie en isolatie, biologische waterzuivering, warmterecuperatie uit zonneboilers en koelcompressoren.

Word ook een Ambassadeur Lekker van Bij Ons

Fevia Vlaanderen en VLAM slaan de handen in elkaar om producten van hier en de lokale verankering van onze bedrijven in de kijker te zetten. Met het ambassadeurschap “Lekker van bij ons” toon je dat we trots mogen zijn op producten van eigen bodem. Met dit initiatief willen we de Vlaming bewust laten kiezen voor lokale voeding, dat duurzaam is en bijdraagt tot de lokale economie.

Heb je initiatieven rond lokale sourcing of investeer je in lokale waarde ketens? Word net zoals Breydel een fiere Ambassadeur Lekker van Bij ons en registreer je hier.