Brouwerij Huyghe investeert in duurzame oplossingen

17.11.2020

De Belgische brouwers krijgen het hard te verduren door de sluiting van de horeca. Desondanks kijkt Brouwerij Huyghe vooruit, blijft ze investeren, innoveren en heeft het de ambitie om de groenste brouwerij van België te worden. De brouwerij maakte van de nood een deugd, en dankzij een financiële buffer en de heropleving van een aantal exportmarkten tijdens de zomermaanden, was ze in staat om het afgelopen jaar €9 miljoen te investeren.

Brouwerij Huyghe investeert in duurzame oplossingen

Water en grondstoffen besparen

Brouwerij Huyghe investeerde €162.000 in een nieuwe hamermolen, die moutkorrels tot zetmeel plet. Door het gerstemout optimaal te pletten tot zetmeel, komt er 4,5% meer suiker vrij in het beslag, waardoor meer alcohol kan verkregen worden na vergisting. Een mooi voorbeeld van grondstoffenbesparing!

Brouwerij Huyghe investeerde €162.000 in een nieuwe hamermolen, die moutkorrels tot zetmeel plet.

In het verlengde van de Green Deal Brouwers investeerde Brouwerij Huyghe ook in maatregelen voor een duurzamer waterverbruik. De crisis bleek het moment om de binnenkoer van de site in Melle open te breken. Gewoonlijk rijden er per dag zo’n 20-tal vrachtwagens de site op, maar door de lockdown viel dat helemaal stil.

Het moment dus om 3 buizen te installeren: één die afvalwater naar het nieuwe waterzuiveringsbufferbekken laat stromen, een tweede die regenwater afkomstig van zoveel mogelijk daken centraliseert in ondergrondse buffertanks en een derde leiding voor koerwater. Met het regenwater kan de brouwerij zo de filters van de waterzuivering zelf ook reinigen en bespaart het daarbij gezuiverd afvalwater.   

Het moment dus om 3 buizen te installeren: één die afvalwater naar het nieuwe waterzuiveringsbufferbekken laat stromen, een tweede die regenwater afkomstig van zoveel mogelijk daken centraliseert in ondergrondse buffertanks en een derde leiding voor koerw

Rekening houden met de buren

De brouwerij, die zich in het centrum van het Oost-Vlaamse Melle bevindt, investeert ook in de relatie met de buurt. Zo kreeg de koer een stillere asfaltlaag, verving het de gasheftrucks door stilleren elektrische exemplaren en investeerde het in een eigen blaassysteem om de gerstemout stiller te lossen van de vrachtwagens in de silos van de brouwerij.

Na Delirium Bier nu ook Delirium Gin

In Melle is de roze olifant van Delirium Tremens intussen een echt begrip. De productporfolio van Delirium telt 7 verschillende bieren die verkrijgbaar zijn in meer dan 100 landen. Maar nu voegt de brouwerij daar 3 dranken aan toe: een blond en bruin bier die 9 maanden gerijpt zijn bourbon vaten, én een gin-variant! “Hopelijk verovert de Delirium Gin – net als Tremens – binnenkort de hele wereld”, hoopt CEO Alain De Laet.

Na Delirium Bier nu ook Delirium Gin

Heeft jouw voedingsbedrijf ook iets te delen?
Ontdek hier wat onze 3 nieuwe content formats voor jou kunnen betekenen