Brouwerij Leopold 7 en bakkerij Champain vermijden samen voedselverlies

22.09.2020

Slechts enkele kilometers scheiden Brouwerij Leopold 7 en bakkerij Champain. Allebei streven ze naar een duurzame voedingsproductie. En dus staken de oprichters Charles-Edouard Jolly (van bakkerij Champain) en (Nicolas Declercq) van Brasserie Leopold 7 de koppen bij elkaar. Samen kwamen ze op de proppen met een eenvoudig maar origineel plan. Het idee is om elkaars nevenstromen te valoriseren en zo voedselverlies te vermijden. De korte keten in de praktijk kortom!

In een eerste fase zal de bakkerij haar onverkochte brood aan de brouwerij schenken, om het te verwerken in hun bieren. Concreet zal Leopold 7 een deel van de granen in hun bier vervangen door brood. Maar een nieuwe grondstof zorgt ook voor de extra uitdaging om de smaak van het bier identiek te houden. Dus gaan de nieuwe partners stap voor stap. Het idee is om op termijn tot 10% brood te gebruiken zegt Olivier van Hulsel, directeur van de brouwerij.

En het verhaal gaat nog een stap verder. De brouwerij zal op haar beurt de gefilterde granen die na het brouwen overblijven aan de bakkerij bezorgen om er brood van te maken. En Thibaut Laffut, manager van de bakkerij, heeft nog iets extra in petto… Het water dat de bakkerij normaal gebruikt om brood te maken zullen ze vervangen door het Leopold 7 bier. Da’s niet alleen goed voor de smaak, maar het gist in het bier zal het brood ook laten rijzen.

Het initiatief van brouwerij Leopold 7 en bakkerij Champain is daarmee een mooi voorbeeld van circulair ondernemen. De originele samenwerking valoriseert nevenstromen en vermijdt zo voedselverlies. Daarmee toont de brouwerij, die dankzij een gepassioneerd team vandaag de dag meer dan 1 miljoen flessen per jaar verkoopt, dat ze trouw blijft aan de 4P’s van duurzaamheid: People, Planet, Participation & Perpetuity.

Bekijk ook de reportage op het journaal van de RTBF (vanaf 30'30): klik hier