Coronavirus: nieuwe Brusselse steunmaatregelen voor zwaarst getroffen voedingsbedrijven

12.03.2021

De Brusselse regering voorziet nieuwe steunmaatregelen voor de Brusselse bedrijven, in het bijzonder een toelage voor leveranciers in de horeca en de evenementensector.  Fevia had hier sterk op aangedrongen. Bij de bepaling van het bedrag van de financiële steun wordt rekening gehouden met de omvang van de onderneming en het omzetverlies.

De Brusselse Hoofdstedelijke Regering heeft beslist om een steun toe te kennen, die de naam ‘Tetrapremie’ heeft gekregen, bestemd voor de economische sectoren die het zwaarst door de crisis zijn getroffen.

Concreet zal deze steunregeling de vorm aannemen van een variabele premie waarvan het bedrag zal worden vastgesteld op basis van het aantal voltijdsequivalenten (VTE) in de onderneming en de omzetdaling die wordt opgetekend tussen de omzet van het laatste kwartaal van 2019 en die van het laatste kwartaal van 2020. De ondernemingen zullen toegang hebben tot de premie bij een omzetverlies van 40% tussen deze twee perioden. Zij die meer dan 60% van hun omzet hebben verloren, komen in aanmerking voor een verhoogd bedrag.

Wat zijn de voorwaarden?

Opgelet: Deze onderstaande voorwaarden kunnen nog licht worden bijgesteld.

  • Een vestiging hebben in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  • Een van de toegestane NACE BTW-codes hebben, waaronder code 10 (Voedingsindustrie) en 11 (Vervaardiging van dranken)
  • In 2019 een omzet hebben behaald van meer dan 25 000 euro (of 35 000 euro indien 2 vestigingen, 45 000 euro indien 3 vestigingen, 55 000 euro indien 4 vestigingen of 65 000 euro indien 5 vestigingen)
  • zijn sociale en fiscale verplichtingen te zijn nagekomen en zijn rekeningen gepubliceerd
  • Geen franchisenemer zijn
  • Minstens 40% omzetverlies te hebben geleden in het vierde kwartaal van 2020 vergeleken met 2019

Op welk tegemoetkoming zouden de leveranciers RECA/RECA/Sport/Event recht hebben?

Deze premie zal beschikbaar zijn per vestigingseenheid, met een maximum van 5 vestigingseenheden per onderneming.

Brussel Economie en Werkgelegenheid zal instaan voor het beheer van deze premies. De precieze voorwaarden en termijnen waarbinnen deze steun beschikbaar zal zijn, zullen binnenkort worden meegedeeld.

Voor meer informatie, bezoek de 1819 website