Cristal produceert met groene stroom

11.05.2021

Cristal is al sinds 1928 een pionier in pils. Een rol die ze vandaag naar een nog hoger niveau wil tillen! Sinds begin dit jaar wordt Cristal met 100% groene stroom gebrouwen, afkomstig van 2 nieuwe windmolens in Alken, samen met de bestaande 6.000 zonnepanelen op het dak van de brouwerij.

Cristal produceert met groene stroom

Lokaler, groener, collectiever

In 1928 brouwde Cristal de eerste pils van lage gisting in België. Daar waren ze toen trots op, en vandaag nog steeds. Het inspireert de Alkense brouwerij om elke dag te gaan voor het brouwen van een echte Belgische toppils. Het originele recept van toen, gebrouwen naar de wereld van vandaag. Lokaler, groener en collectiever.

“We brouwen Cristal al bijna 100 jaar en willen er nog minstens evenveel jaren bijdoen”, zegt Tom Poncelet, verpakkingsexpert bij Cristal. “We bekijken continu hoe we ons brouwproces kunnen verduurzamen, om zo onze ecologische voetafdruk verder te verkleinen. En op die manier brouwt Cristal ook mee aan een groenere, meer duurzame wereld.”

2 nieuwe windmolens rijker

Voortaan produceert Cristal het gouden drankje op 100% groene stroom. De energie vloeit voort uit twee nieuwe windmolens. Een samenwerking met Luminus en de Gemeente Alken waarop de brouwerij bijzonder trots op is.

Cristal wil proactief inzetten op het gebruik van zoveel mogelijk lokale ingrediënten. De eerste focus ligt daarbij op Belgische hop. Hierdoor mag Cristal vanaf dit najaar het icoon “gebrouwen met Belgische hoppen” toevoegen op al haar verpakkingen. Tegelijk startte er begin maart ook testen voor het inzaaien van Cristal’s eerste Vlaamse veld met brouwersgerst. Het testveld wordt geteeld in Riemst, bij de vader van brouwer Dieter Duchateau, en de eerste oogst wordt tegen de zomer verwacht.

Cristal hoopt om tegen volgend jaar maar liefst 1 op de 5 ‘Cristallekes’ te brouwen met Belgische gerst. Deze lokale gerst zal trouwens ook voldoen aan alle duurzaamheidsvereisten en wordt dus niet zomaar Belgisch, maar duurzaam Belgisch!