De stem van de voedingsindustrie: van ons economisch jaarverslag naar de voeding van morgen

29.03.2024

Wat eten we morgen? Vanuit die vraag wil de voedingssector het voortouw nemen om met consumenten, ketenpartners en andere stakeholders samen te werken aan een duurzaam voedingssysteem. Fevia deelde deze maand een aantal belangrijke boodschappen in de media.

Beste overheid, geen vijgen na Pasen!

Eind maart lanceerden we naar jaarlijkse gewoonte ons economisch jaarverslag. We trekken aan de alarmbel, want voor het vierde jaar op rij dalen de volumes: een minder volume, historisch lage marges, vacatures die maar niet ingevuld raken, en een veel te dikke lasagne aan taksen die concurrentie met het buitenland quasi onmogelijk maakt en grensaankopen in de hand werkt. 

VRT NWS | Geen hogere prijzen voor boeren mogelijk
Kanaal Z | Voedingssector trekt aan de alarmbel ondanks recordomzet
L'Echo | L'appel de l'industrie alimentaire
L'Echo | L'industrie alimentaire appelle le politique à protéger sa compétitivité
L'Avenir | Boom des achats transfrontaliers et baisse des ventes en Belgique : le secteur alimentaire demande une réaction urgente du politique
HLN | Voedingsbedrijven verkopen minder: sector trekt aan de alarmbel
La Libre | Un chiffre d'affaires record mais des marges en baisse pour l'industrie alimentaire
La Libre | Les taxes élevées poussent encore plus les Belges à faire leurs courses à l’étranger
Le Vif | Fevia alerte sur la diminution du volume, en baisse pour la quatrième année consécutive
Gondola | Dalende volumes en marges baren voedingsindustrie zorgen
Gondola | La baisse des volumes et des marges inquiète l'industrie alimentaire

Zwerfvuiltaks: ander en beter graag!

Europa beslist: voedings- en drankenproducenten moeten instaan voor de zwerfvuilkosten. Maar een zwerfvuiltaks die de prijs van onze winkelkar doet stijgen… met 112 miljoen euro aan accijnzen? Kortom, een belasting die drie keer hoger ligt dan in onze buurlanden en die de Belgische consument verder zal benadelen? Nee, bedankt! 

Gondola | Fevia veroordeelt zwerfvuiltaks die drie keer zo duur is dan in buurlanden
Gondola | Déchets sauvages : Fevia dénonce une taxe « trois fois plus chère » qu’ailleurs

Aan tafel voor een duurzaam voedingssysteem

In maart kwam de Task Force Agrofood opnieuw samen. Fevia schoof mee aan tafel met de andere schakels van de voedselketen. We zoeken samen een antwoord op de vraag: hoe evolueren we naar een duurzaam voedingssysteem, met een correcte prijs voor elke schakel van de keten? 

La Libre | Accord au sein de la taskforce qui réunit agriculteurs, distributeurs, et industrie agroalimentaire : qu'est-ce qui va changer ?
Le Sillon Belge | Taskforce agroalimentaire : vers un dialogue renforcé dans le cadre d’accords de branche

Hoe ziet de voeding van morgen eruit?

Op 13 maart stelden 10 studententeams hun innovatieve voedingsproducten voor aan de jury van de Food At Work Ecotrophelia Awards. Zo ontwikkelde het team van Thomas More-hogeschool in Geel een groentedip voor nierpatiënten. Ontdek alle creaties op het Food Forward Event van 24 april.

GVA | Studenten ontwikkelen spread voor nierpatiënten
VRT NWS | Studenten voedingstechnologie Thomas More Geel ontwikkelen groentedip voor nierpatiënten