Een beloning voor Alpro’s duurzaamheidsinspanningen

22.04.2021

Outstanding: zo benoemt het B Corp-certificaat Alpro’s duurzaamheidsinspanning. Uit de score, die op drie jaar tijd evolueerde van “great” naar “outstanding”, blijkt dat de duurzaamheidsmissie van de plantaardige pionier 40 jaar na haar start nog steeds brandend actueel is. Zo investeert Alpro samen met de Watergroep deze zomer in een waterhergebruikinstallatie in haar fabriek te Wevelgem en trekt het mee aan de kar van het Waste Warrior Project van Too Good To Go in de strijd tegen voedselverspilling.

Een beloning voor Alpro’s duurzaamheidsinspanningen

Duurzaamheid, een voortdurende beweging

Al sinds de jaren 80 maakt duurzaamheid deel uit van Alpro’s DNA. Ze neemt als pionier in het aanreiken van gezonde en plantaardige voedingsmiddelen een leidersrol op in deze groeiende beweging. Dankzij een doorgedreven innovatiestrategie en voortdurende inspanningen werd Alpro in 2018 voor de eerste keer bekroond met een B Corp-certificaat.

Al sinds de jaren 80 maakt duurzaamheid deel uit van Alpro’s DNA. Ze neemt als pionier in het aanreiken van gezonde en plantaardige voedingsmiddelen een leidersrol op in deze groeiende beweging.

Vandaag, drie jaar later, herbevestigt Alpro haar B Corp-certificaat en gaat de score, dankzij de geboekte vooruitgang in haar duurzaamheidsstrategie, erop vooruit tot 106,3 punten, een “outstanding” prestatie.

Strijd tegen voedselverlies gaat door

Alpro zet eveneens mee haar schouders onder het recente Waste Warrior Project van Too Good To Go in de strijd tegen voedselverspilling. “Als gecertificeerde B Corp zetten we de kracht van ons merk in als een force for good. Door voedselverspilling tegen te gaan kunnen we de CO2 emissies en de druk op de grondstoffen verminderen, waardoor we het milieu minder belasten. Op al onze producten vermelden we trouwens al ‘tenminste houdbaar tot’ (THT) in plaats van ‘te gebruiken tot’ (TGT),” vertelt Eugene Kusse, fabrieksdirecteur in Wevelgem.

720 miljoen liter water hergebruiken

Ook klopte Alpro bij de Watergroep aan om de grootste waterhergebruiksinstallatie in Vlaanderen te bouwen op haar productiesite te Wevelgem. Water is één van de belangrijkste natuurlijke grondstoffen en waterschaarste is een reële problematiek in het verharde Vlaanderen. Ook hier zoekt Alpro naar manieren om spaarzaam met deze grondstof om te gaan en te recupereren waar mogelijk.

Ook klopte Alpro bij de Watergroep aan om de grootste waterhergebruikinstallatie in Vlaanderen te bouwen op haar productiesite te Wevelgem

Daarom start Alpro met de bouw van een installatie om het water uit de afvalwaterzuivering op de site te Wevelgem om te vormen tot proceswater dat aan de drinkwaternormen voldoet. De nieuwe installatie zal zorgen voor 720.000 m3 proceswater per jaar. Die capaciteit kan later uitgebreid worden naar 880.000 m3 per jaar. Op die manier haalt Alpro gemiddeld 50% van de totale waterbehoefte op de site uit hergebruik. De investering in de installatie bedraagt net geen 3 miljoen euro.

Plantaardige cake van 495 kg breekt wereldrecord

Op International Earth Day herinnert Alpro met een ludieke stunt dat een evenwichtige voeding belangrijk is voor de planeet. Alpro verbreekt vandaag het wereldrecord met een plantaardige cake van 495 kg. Wie wil proeven, kan een stuk afhalen via de Too Good To Go app. De opbrengst wordt integraal gestort aan Alpro’s partner Natuurpunt.

Heeft jouw voedingsbedrijf ook iets te delen?
Bekijk hier wat Fevia met haar 4 content formats voor jou kan betekenen