FEVIA Vlaanderen nodigt Commissie Leefmilieu uit rond Circulaire economie

13.12.2016

“Circulaire economie” is het nieuwe “modewoord”. Nochtans is de voedingsindustrie al van oudsher bezig met circulaire economie. FEVIA Vlaanderen organiseerde een werkbezoek met de Vlaamse parlementaire Commissie Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening, Energie en Dierenwelzijn bij twee voedingsbedrijven rond dit thema. 

Circulaire economie is dus een zeer ruim begrip: afval wordt opnieuw een grondstof. Kringlopen sluiten dus. Om dit te bereiken moeten we materialen en grondstoffen zo lang mogelijk (her)gebruiken en afval zo veel mogelijk vermijden. Maar ook energie-efficiëntie en waterbesparing passen in de transitie naar een circulaire economie net zoals industriële symbiose waarbij bedrijven onderling stromen uitwisselen. 

De voedingsindustrie is van oudsher een spil in de circulaire economie: nevenstromen als diervoeder of bodemverbeteraar, verpakkingen hergebruiken en recycleren, vooruitstrevend zijn in de energieconvenanten, inzetten op waterbesparende maatregelen en waterhergebruik. 

Om deze inspanningen van de voedingssector onder de aandacht te brengen nodigde FEVIA Vlaanderen de Vlaamse Commissie Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening, Energie en Dierenwelzijn uit bij twee lid-bedrijven: Milcobel te Kallo en Van Remoortel Aardappelverwerking in Verrebroek. Beide bedrijven deden al verregaande inspanningen rond hergebruik en valorisatie van nevenstromen, water en energie en blijven daarop inzetten in de toekomst. De leden van de Commissie konden met eigen ogen de belangrijke  investeringen zien die beide bedrijven op dat vlak deden.