Food Heroes van Brouwerij Haacht werken met goesting tot einde loopbaan

02.04.2024

‘En ze leefden nog lang en gelukkig’. Nee, het gaat niet om het einde van een sprookje, wel om het einde van een loopbaancarrière bij Brouwerij Haacht. De brouwerij investeert in haar medewerkers die ouder zijn dan 55 jaar. Via workshops kunnen de 55-plussers aangeven hoe zij het einde van hun loopbaan concreet kunnen invullen.

Hoe houden we werk in de lekkerste sector ook werkbaar? Dat is een vraagstuk waar veel voedingsbedrijven dagelijks een antwoord op bieden, net zoals Brouwerij Haacht. De brouwerij maakt kwalitatief bier met behulp van hun Food Heroes die vaak al jaren en van generatie tot generatie in de brouwerij werken. Joke Gielens, HR Business Partner bij Brouwerij Haacht: “Op het nieuws hoor je vaak dat ouderen moeilijk aan de bak komen. Dan moeten ze hier eens komen filmen. Meer dan een vierde van onze medewerkers is 55-plus.”

Een opleidingsformule op maat

Ann Vandeginste, Managing Director HR bij Brouwerij Haacht: “We willen doorheen de volledige loopbaan inzetten op werkgeluk en talenten. Iedereen, jong en oud, moet zich goed voelen op het werk. We willen die warme thuis zijn en gaan daarom in dialoog met onze 55-plussers.” 

Vanuit de afspraken in hun collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) over werkbaar werk, organiseerde de brouwerij een workshop voor collega’s vanaf 55 jaar en dat met de hulp van ons loopbaanfonds Alimento. De workshop bestond uit een mix van kleine groepjes: van arbeiders tot bedienden en leidinggevenden. Dat zorgde voor een leuke dynamiek.

Enerzijds gingen de workshops over de praktische en wettelijke zaken van een einde loopbaan. “Kan ik beroep doen op een systeem van tijdskrediet-landingsbaan? Wanneer kan ik met pensioen? Wat vind ik op MyPension.be?”

Het andere deel van de workshop focuste op hoe de medewerkers de rest van hun loopbaan verder invullen. “Hoe blijf ik fysiek en mentaal fit? “Wat zijn energiegevers en -nemers? Waar blink ik in uit? En kan ik die passie inzetten voor de brouwerij?”

Betrokkenheid werkt

Mieke Casier, trainer van Impact: “Tijdens de sessie ging het ook over droomjobs. Iemand zei dat hij vroeger stadsgids wou worden. Zijn collega’s stelden voor of hij graag rondleidingen wou geven in de brouwerij.” 

“Of die ene leidinggevende die aangaf dat het en-en-en-verhaal hem al een tijdje te veel was. Door de sessie viel de puzzel in elkaar. Hij vroeg of hij niet volledig in een mentorrol kon stappen. Dat hebben we dan ook gedaan. Hij heeft nu vier jonge leidinggevenden onder zijn vleugels die hij voedt met zijn expertise en ervaring.”

Kortom, de workshop viel heel goed in de smaak van het personeel. Door je 55-plussers te betrekken, bepalen ze zelf hoe ze de laatste 10 jaar van hun loopbaan willen invullen. Dat creëert een veilige omgeving, waar ze in alle transparantie de dialoog kunnen aangaan. 

“De eerste sessies toonden dat er enorm veel honger was naar dit soort begeleiding. Wordt zeker vervolgd”, sluit Mieke af. 

Het Loopbaanfonds van Alimento ondersteunt alle medewerkers uit de sector tijdens hun loopbaan. Dat gaat van gratis loopbaanbegeleiding, tot opleidingsbudgetten voor loopbaanwijzigingen en een tussenkomst voor kinderopvang.

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
Werk en talent
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks