FrieslandCampina viert 150-jarig jubileum en Nutroma’s eerste rPET-fles

04.10.2021

De Aalterse site van FrieslandCampina mocht op zondag 3 oktober de 31ste Voka Open Bedrijvendag officieel openen. Een feestelijk gebeuren in een jubileumjaar waarin de zuivelspeler zijn 150ste verjaardag viert. Als kers op de taart kondigt FrieslandCampina met een nieuw duurzaamheidsinitiatief ook aan dat haar koffiemelkmerk Nutroma - na 50 jaar in een glazen fles - vanaf deze week in een 100% recycleerbare PET-fles* wordt verpakt.

In 150 jaar van samenwerkende boeren tot lokaal verankerde multinational

Alles begon in 1871. Toen kozen zelfstandige boeren ervoor om voor het eerst officieel samen te werken. Honderden van die coöperatieven en particuliere bedrijven zijn via samenwerkingen opgenomen tot het huidige FrieslandCampina. Het zuivelbedrijf telt momenteel ruim 11.400 leden-melkveehouders in België, Nederland en Duitsland en is één van de grootste zuivelcoöperaties in de wereld.

Jeroen Van de Broek, Managing Director bij FrieslandCampina in België: “We zijn gegroeid tot een moderne zuivelonderneming, maar het belang van onze leden-melkveehouders staat na 150 jaar nog steeds voorop. Met ons kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma ‘Foqus Planet’ stimuleren we boeren ook om hun bedrijf - op het gebied van CO2-voetafdruk, biodiversiteit en welzijn - stap voor stap verder te verduurzamen. Het gros van de Belgische leden-melkveehouders die melk leveren in Aalter, hebben een boerderij binnen een straal van 30 kilometer.”

Nutroma na 50 jaar in rPET*: van eenmalig glas naar gerecycleerd plastic

Sinds deze week wordt de koffiemelk Nutroma voor het eerst in haar 50-jarig bestaan verpakt in een 100% recycleerbare PET-fles* met een afritsbaar jasje dat consumenten stimuleert om de sleeve te verwijderen. Het kost namelijk veel minder energie om rPET te produceren, vervoeren en recycleren in vergelijking met eenmalig glas. Door deze overgang van eenmalig glas naar rPET bespaart Nutroma nu minimaal 46% CO2-uitstoot op het verpakkingsmateriaal**.

Jeroen Van de Broek: “Na de introductie van papieren rietjes en in juni nog het unicum om als eerste Belgische zuivelspeler 100% gerecycleerde PET-flessen te gebruiken voor Cécémel en Fristi, is de eerste 100% recycleerbare fles van Nutroma* een volgende mijlpaal in het verduurzamen van onze verpakkingen. Ook dit initiatief zet onze ambities in de verf om onze verpakkingen volledig circulair te maken tegen 2050”.

*De rPET-flessen van Nutroma Romig 500ml en 200ml zijn volledig recycleerbaar nadat de sleeve – die niet recycleerbaar is – wordt verwijderd en de dop wordt teruggeplaatst. De fles bestaat uit 100% gereycleerd materiaal. De dop en sleeve bestaan niet uit gerecycleerd materiaal. De rPET-fles (exclusief dop en sleeve) van Nutroma 0% vet 200 ml is gemaakt van 89% gerecycleerd materiaal omdat een extra zuurstofbarrière nodig is om het product dat gevoelig is voor licht, te beschermen. Net als de fles van Nutroma Romig is de fles (exclusief sleeve) 100% recycleerbaar als de wegwerpinstructie wordt opgevolgd.

** De fles van Nutroma Romig 500 ml heeft een CO2 voetafdruk die 60% lager is dan Nutroma Romig 500 ml in glas. De fles van Nutroma Romig 200 ml heeft een CO2-voetafdruk die 58% lager is dan Nutroma Romig 200 ml in glas. De fles van Nutroma 0% vet 200 ml heeft een CO2 voetafdruk die 46% lager is dan Nutroma 200 ml in glas.