Futureproof loopbanen dankzij Alpro Technical Academy

11.08.2023

Alpro opende dit jaar het opleidingscentrum “Technical Academy” en wil zo futureproof loopbanen stimuleren. Daarmee wil het bedrijf het tekort aan technisch personeel aanpakken door enerzijds eigen operatoren om te scholen tot technische experts. Anderzijds wil Alpro toekomstige food heroes inspireren en klaarstomen voor een technische carrière binnen de voedingsindustrie.

Groeikansen

Alpro wil de komende jaren duurzaam blijven groeien door te investeren in innovatie. Bijgevolg is het bedrijf in Wevelgem voortdurend op zoek naar technisch talent dat aan de slag kan met moderne tools. Om tegemoet te komen aan die stijgende vraag, wil het bedrijf ook de huidige technische medewerkers omscholen tot echte professionals. Het opleidingscentrum biedt het personeel met andere woorden extra kansen om zich verder te ontwikkelen en investeert zo in duurzame loopbanen en levenslang leren.

Maar daar houdt het initiatief niet op: de Technical Academy is in het leven geroepen om de talenten in het bedrijf warm te maken voor de hele Vlaamse arbeidsmarkt. Die kampt met grote tekorten aan technisch talent, en daarom zijn dit soort initiatieven, waarbij ze mensen omscholen op een praktijkgerichte manier in samenwerking met de industrie, alleen maar aan te moedigen. Zo kunnen werknemers specialisatiecursussen volgen om specifieke vaardigheden te verbeteren.

Talenten aantrekken

Ook jongeren zijn welkom in het opleidingscentrum. Door jong technisch talent te laten ontkiemen en hen leerervaringen te bieden, wil Alpro de grenzen tussen onderwijs, werk en industrie laten vervagen. Zo stelde de Alpro-fabriek in Wevelgem al samenwerkingsverbanden op met lokale technische scholen. Ze richten zich zowel op starters, leerlingen van het secundair onderwijs als studenten van hogescholen. Starters kunnen onder begeleiding van een mentor on-the-job leren. 

Door scholen en talenten kennis te laten maken met de Alpro-fabriek, willen ze aantonen dat voedingsbedrijven professionele, technische en innovatieve organisaties zijn. Studenten krijgen er essentiële vaardigheden en kennis aangeleerd door gastcolleges van ervaren Alpro-technici, scriptiemogelijkheden, bedrijfsbezoeken en praktijkervaring. En zo zouden ze over de juiste tools moeten beschikken om een succesvolle technische carrière uit te bouwen.