Hoe Brasserie de Rulles bier een tweede leven geeft

04.05.2021

Zaterdag heropenen de terrassen van de horeca. Helaas moesten heel wat biervaten er dit jaar en in 2020 aan geloven. Gelukkig vond de Waalse kmo Brasserie de Rulles een creatieve manier om de bijna vervallen biervaten te redden van hun neergang.

20 kaarsjes uitblazen in 2020

“Als tiener proefde ik een blond bier van Brasserie Dupont. Op dat moment wist ik wat mijn roeping was”, vertelt Grégory Verhelst, de oprichter en zaakvoerder van Brasserie de Rulles. Na zijn studie als bio-ingenieur met als specialisatie mouterij en brouwerij, kocht hij in Rulles, een gemeente in de provincie Luxemburg, een boerderij waar hij z’n eigen brouwerij startte. Vorig jaar mocht de zaak in volle pandemie 20 kaarsjes uitblazen.

Nieuw fermentatieproces brengt oud bier tot leven

“Ondanks een omzetdaling van 40%, leerde de coronacrisis mij om out-of-the-box te denken”. De zaakvoerder wou het ongebruikte bier, dat anders verloren zou gaan, toch nog recycleren. “Eind vorig jaar hebben wij 160 vaten blond en bruin bier, die begin 2021 zouden vervallen, verwerkt. Het bier was in principe nog goed, maar verloor een deel van z’n versheid”.

De brouwer verzamelde daarom het ongebruikte bier in de fermentatietank en voegde er suiker aan toe. “Door het toevoegen van suiker ontstaat er een nieuwe soort gisting. Die verjongt dus letterlijke het “oude” bier,” verduidelijkt Grégory. Aan dat nieuwe bier voegde de Brasserie de Rulles lokale hop toe en eiken houtsnippers om het vervolgens nog een extra rijpingsproces te laten ondergaan. Het resultaat van dat originele proces is een gloednieuw bier: de Rulles Impériale 21!

 

Heeft jouw voedingsbedrijf ook iets te delen?
Bekijk hier wat Fevia met haar 4 content formats voor jou kan betekenen