Java Koffie slaat groene weg in

14.06.2021

Koffie telen, verwerken, transporteren en branden kost energie. Tijdens dat proces komt CO2 vrij. Via reductie of compensatie van emissies in de koffieketen, brengt Java Koffie haar uitstoot terug tot nul. Zo vermindert de koffiebrander haar impact op het milieu en steunt ze concrete klimaatprojecten bij koffieboeren in het Zuiden. 

Java Coffee slaat groene weg in

Klimaatneutraal sinds 2016

De familie Claes werkt sinds 1935 met veel passie aan het perfecte kopje koffie. Wanneer Wim Claes in 2016 de fakkel doorgaf aan dochter Kathleen, schakelde zij over naar een volledig klimaatneutrale productie. Java Koffie produceert sinds dat moment uitsluitend nog klimaatneutrale koffie en garandeert een eerlijke prijs voor de boer. CEO Kathleen Claes: “Wanneer alle koffiedrinkers in ons land kiezen voor een klimaatneutrale Fairtrade koffie besparen ze 117.000 ton CO2, wat neerkomt op zo’n 100.000 keer naar New York vliegen.”

De grootste CO2-uitstoot vindt plaats in het land van herkomst van Java’s groene koffie. Duurzaam aankopen staat daarom centraal, en daarvoor gaat Java Koffie onder andere samenwerkingen aan met duurzame labels. Deze partnerships zorgen op lange termijn voor positieve veranderingen in het leven van koffieboeren en hun gezinnen, hun gemeenschap maar ook voor de ecosystemen waarvan ze afhankelijk zijn.

Milieuvriendelijke koffiebranderij

Naast duurzame aankopen bouwde Java in 2012 een state-of-the-art koffiebranderij in Rotselaar. “Koffie branden en proeven is een kunst. Daarvoor heb je nu eenmaal een high-tech productiesite nodig, met aandacht voor het milieu”, licht Kathleen toe.

“We investeerden in heel wat milieubesparende maatregelen. Om een paar voorbeelden op te sommen: een doorgedreven isolatie, warmterecuperatie, groene energie en een slimme led-verlichting met licht- en bewegingssensoren. Concreet zorgt die laatste jaarlijks voor een daling van 5.357 kilogram in onze CO2-uitstoot, ofwel een besparing van 612 bomen.”

Zelf energie opwekken via zonnepanelen

Binnenkort installeert Java Koffie 420 zonnepanelen op haar site in Rotselaar. 70% van de opgewekte energie uit die zonnepanelen zal Java gebruiken voor haar kantoren, winkel en natuurlijk de branderij. De overige 30%, die in weekends en op feestdagen wordt geproduceerd, gaat naar slimme laadpalen. Op één jaar tijd vermijdt Java Koffie hiermee 34,7 ton CO2, of 1445 bomen!