Vlaamse voedingsbedrijven besparen eenvoudig energie via het EFES-project

04.06.2018

Met het project Easy Food Energy Savers, kortweg EFES, ondersteunen de Vlaamse regering en Fevia Vlaanderen kmo’s uit de voedingssector om energie – en dus kosten - te besparen. 50% van de bezochte bedrijven voert reeds energiebesparende maatregelen uit. Ontzorger Dirk Van den Broecke roept ook andere bedrijven op om mee te stappen in het EFES-project.

Hoe het begon

Begin september 2017 lanceerden Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en Fevia Vlaanderen het proefproject Easy Food Energy Savers om Vlaamse voedingsbedrijven energiezuiniger te laten werken. Kmo's kunnen twee jaar lang een beroep doen op ontzorger Dirk Van den Broecke om hun energieverbruik te doen dalen.

Wat is het EFES-project?

EFES staat voor 'Easy Food Energy Savers'. Het gaat dus niet zozeer om innovatieve, hoogtechnologische ingrepen, maar eerder om eenvoudige maatregelen die toch het energieverbruik doen dalen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de verlichting, lekverliezen of isolatie. EFES wil de drempels voor energie-efficiëntie bij kmo's verlagen en een bewustzijn creëren dat kleine ingrepen al een grote impact kunnen hebben op hun energiefactuur.

De meeste firma's zijn in de eerste plaats bezig met hun productie en al wat daarbij komt kijken op het vlak van kwaliteit, voedselveiligheid en personeelsveiligheid. Het gebrek aan tijd, middelen of kennis zijn vaak de oorzaak om het energieverbruik niet aan te pakken. Als sectororganisatie wil Fevia Vlaanderen kmo’s hierbij helpen door hen gratis beroep te laten doen op de ontzorger. Een welgekomen duwtje in de rug!

Komen alle voedingsbedrijven in aanmerking?

Het EFES-project richt zich naar niet-energie-intensieve kmo's, met een primair energieverbruik van minder dan 0,1 petajoule per jaar. De subsidies komen van de Vlaamse overheid, waar zowel leden als niet-leden van Fevia Vlaanderen beroep op kunnen doen.

Wat doet de ontzorger?

Nog voor hij op bezoek gaat bij een bedrijf, bezorgt de ontzorger een checklist om al een zicht te hebben op het huidige energieverbruik en -kosten. Tijdens de eigenlijke rondgang kijkt hij naar de productie zelf, maar nog meer naar de technische installaties voor de 'utilities'. Een rapport maakt  vervolgens een oplijsting van de mogelijke maatregelen, ingedeeld volgens hun terugverdientijd. Na enkele weken contacteert de ontzorger het bedrijf opnieuw om te polsen naar de interesse in de effectieve uitvoering. Indien gewenst worden offertes opgevraagd en beoordeeld. Tot slot wordt bekeken of het bedrijf in aanmerking komt voor eventuele premies.

Hoeveel bedrijven kan de ontzorger helpen?

In die twee jaar is vooropgesteld dat de ontzorger vijftig kmo’s kan bezoeken. In de eerste zes maanden werden al vijftien bedrijven bezocht, dus we zitten momenteel 'on track'. Zes daarvan zijn nu effectief bezig met de implementatie van de maatregelen. Wat het echte resultaat van alle maatregelen zal zijn, valt moeilijk te kwantificeren. In ieder geval tonen deze cijfers nu al aan dat er nood was aan dit project en dat de bedrijven graag op dit unieke aanbod ingaan: “Zowel zij die nog die eerste stappen moeten zetten, als zij die al goed op weg zijn."

Waar wacht u nog op?

Contacteer vandaag nog de ontzorger en pak uw energieverbruik aan! Meten is weten, luidt het adagium, maar als je niks met je gegevens aanvangt, schiet je daar niet mee op. Daarom draaien we het liever om: grijp gerust in en kijk wat het jouw bedrijf oplevert.

Neem contact op met EFES-ontzorger Dirk Van den Broecke

Lees hier het interview met Dirk Van den Broecke van Food Process Magazine