Nieuwe brochure over de aanpak van lozingskwesties bij waterbesparing

18.04.2023

Lozing van geconcentreerd afvalwater wordt vaak als knelpunt ervaren bij waterbesparingsprojecten. Wat is de relevante wetgeving rond lozingen? Hoe kan je in de lozingsvergunning rekening houden met opconcentratie? Binnen het Smart WaterUse project werkten we hierover een verduidelijkende brochure met praktijkcases uit.

Bij waterhergebruikprojecten of ander waterbesparende projecten wordt de vuillast in het afvalwater vaak opgeconcentreerd. Deze opconcentratie wordt door bedrijven vaak als een knelpunt ervaren voor waterbesparingsprojecten. Hierdoor voldoet de afvalwaterstroom immers vaak niet meer aan de oorspronkelijke lozingsvergunning.

Binnen het Smart WaterUse project maakten we een brochure op die bedrijven kan ondersteunen bij de wetgeving rond lozing van afvalwater. De brochure geeft meer duiding bij de wettelijke bepalingen rond lozingen en de impactbeoordeling van een lozing. Ze toont de verschillende manieren om met opconcentratie om te gaan in de lozingsvergunning, geïllustreerd met praktijkcases. Ook gaat de brochure in op de technische aanpak van concentraatstromen en enkele relevante studies in dat verband. 

De brochure kan je hier vinden

Op diezelfde link vind je ook de handleiding bij de Waterbarometer tool, een handige tool voor bedrijven die hun waterbeheer willen aanpakken. Deze tool werd eveneens opgemaakt binnen het Smart WaterUse project.

Het Smart WaterUse project was een samenwerking tussen Flanders’ FOOD (projectcoördinator), Fevia Vlaanderen, Centexbel, De Blauwe Cluster, watercircle.be, VITO, UGent en Vlakwa met de financiële steun van VLAIO. Het project liep eind maart af.

Ben je lid bij Fevia? Vergeet dan niet in te loggen om meer info te krijgen over lozing van concentraatstromen.