Safety first bij Materne

27.04.2023

Materne-Confilux maakt een prioriteit van haar veiligheidsbeleid en dat loont: eind december 2022 werden er 40% minder ongevallen vastgesteld in vergelijking met 2020. Het Belgische bedrijf in Floreffe telt 472 werknemers en is specialist in lekkere confituren en appelcompotes. Aan de hand van verschillende acties stellen ze de veiligheid van het personeel op de eerste plaats.  

 

 

Onze veiligheid, mijn prioriteit

Materne wil haar veiligheidsvoornemens top-of-mind houden. Zo liet ze de slogan “Onze veiligheid, mijn prioriteit” op de werkkledij drukken, een daily reminder voor het belang van een veilige werkomgeving. Daarnaast lieten 373 medewerkers zich in 2021 bijscholen over veiligheid, goed voor in totaal 1719 uren.

​​

Ook verschijnt er in haar interne nieuwsmagazine Mat’Mag systematisch een artikel over een veiligheidsthema. Met die initiatieven moedigen ze elke medewerker aan om zijn verantwoordelijkheid op te nemen en mee te bouwen aan een veilige werkplaats.

Dag van de Veiligheid

Vorig jaar organiseerde Materne haar allereerste Dag van de Veiligheid. Die dag wordt de productie stilgelegd en kunnen alle medewerkers verschillende veiligheidsworkshops bijwonen. Zo konden ze in 2022 kiezen uit de volgende thema’s: gedeelde waakzaamheid, vallen en uitglijden (met rollenspel) en een veiligheidscursus (fouten signaleren om je oog te scherpen voor de veiligheid van je collega's). Daarnaast was ook de brandweer aanwezig om hun werk te demonstreren. 

En al die inspanningen lonen: er vinden veel minder ongevallen plaats. Aangezien de resultaten in 2023 lijken te stagneren, schakelt Materne een versnelling hoger met enkele nieuwe acties. 

De gouden zeven

De veiligheidsvoorschriften werden samengevat in zeven gouden regels die op verschillende plaatsen in de fabriek in het oog springen. Maandelijks staat er een gouden regel in the picture. Daarnaast leiden ze het personeel op om een preventief veiligheidsbezoek uit te voeren. Door de fabriek in real time te observeren, leren ze veiligheidsrisico’s vast te stellen en oplossingen aan te reiken. De teams komen een keer per maand samen en de teamleider neemt dan de tijd om de veiligheidsissues te bespreken. 

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
Werk en talent
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks