STARTECH: Waalse graanproductie beter valoriseren dankzij innovatie

28.06.2017

Eén ding is duidelijk: er is werk aan de winkel om de het Waalse tarwe optimaal te valoriseren. Verassend nieuws, aangezien tarwe het belangrijkste graangewas is in België. Twee derden van de Belgische productie is gelegen in Wallonië, met 69% van de geteelde graangewassen. Om de Waalse tarwe opnieuw te valoriseren en om te beantwoorden aan de specifieke behoeften van de regionale voedingsbedrijven, lanceert Wagralim – de innovatiepool van de Waalse voedingsindustrie - het STARTECH project in samenwerking met partners.

Wallonië kent relatief weinig graanverwerkende industrieën die granen omzetten in bijvoorbeeld zetmeel en gluten, terwijl 43% van de Waalse graangewassen daarvoor potentieel gebruikt kunnen worden. Nochtans heeft Wallonië de industriële capaciteit om een toegevoegde waarde te geven aan deze producten. Dit is waar STARTECH ingrijpt. Haar missie? Het ontwikkelen van een lokale keten van graaningrediënten, zoals speciale meelsoorten met specifieke technologische eigenschappen en een hoge voedingswaarde, bestemd voor de voedingsindustrie. Het project wil vooral die graansoorten promoten die de industrie kan valoriseren. Een tweede doelstelling van STARTECH is om de meest optimale methodes vast te leggen die de graanproducten de gewenste eigenschappen (verdikkend, met gelatine,…) bezorgen.

Het project moet ervoor zorgen dat Wallonië functioneel meel met een hoge toegevoegde waarde kan exporteren in plaats van enkel de basis grondstoffen. Net deze producten met een hogere toegevoegde waarde zijn voor de Belgische en dus ook de Waalse voedingsindustrie de meest interessante. Ze laten de bedrijven toe om internationaal concurrentieel te blijven en om markten aan te spreken die op zoek zijn naar een hogere kwaliteit. De sector promoot die kwaliteit en innovatie zelf reeds met het promotiemerk “Food.be – Small country. Great Food.”

Het is ook de bedoeling de Waalse graanindustrie in staat te stellen om autonoom te beslissen over de vereiste kwaliteiten voor haar valorisering. De ontwikkelde graanproducten hebben functionele voordelen (vloeibaarheid, geleermiddel) en een hoge voedingswaarde (vezels, mineralen). Bovendien beantwoorden ze de maatschappelijke vraag op het vlak van duurzame ontwikkeling (bijvoorbeeld naar clean-label oplossingen voor vetarme sauzen, bak- en braadproducten of gebakjes).

Het project brengt industriële partners bij elkaar zoals - Wal.Agri, Les Moulins de Statte, Belourthe en Dumoulin - en wetenschappers – de Laboratoire d’Ingénierie des Procédés Agroalimentaires en le Laboratoire des Sciences des Aliments et Formulation van Ulg GxABT (Gembloers Agro-Bio Tech) en van de Département de Valorisation des Productions van CRA-W. Samen zetten ze hun kennis en innovatie in voor de opwaardering van Waalse tarwe doorheen de gehele productieketen.

Vragen of ideeën van projecten? Bezoek dan zeker de website van Wagralim op Wagralim.be/projets-wagralim of neem contact op met Sophie Bourez