Stijgende productiekosten: geen reële pauze

06.09.2022

Het goede nieuws is dat de voedselgrondstoffenprijzen op de internationale markten dalen. De prijsindex van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, is voor de vijfde maand op rij gedaald. Betekent dit dat de consumentenprijzen dit voorbeeld zullen volgen? Helaas niet.

Ten eerste, als we kijken naar de hele periode van januari tot augustus, ligt dezelfde FAO-index in 2022 gemiddeld 21% hoger dan in 2021. Ten tweede hebben de energieprijzen in augustus een recordhoogte bereikt. En de voedingsindustrie is een energie-intensieve sector. Tenslotte, hoewel de kosten van het vervoer per container of in bulk aanzienlijk zijn verbeterd, zijn de prijzen van verpakkingen blijven stijgen. Willen onze bedrijven blijven produceren, dan zullen de consumentenprijzen zeer waarschijnlijk moeten blijven stijgen. Dit geldt des te meer omdat in januari 2023 een loonindexering van meer dan 10% op til is.

Voedingsgrondstoffen: langzame daling

 • Ondanks een vijfde opeenvolgende maandelijkse daling ligt de FAO-index van de voedselprijzen in augustus nog steeds 8% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Alle vijf subindexcijfers van de index zijn in augustus van dit jaar licht gedaald, met maandelijkse procentuele dalingen variërend van 1,4% voor granen tot 3,3% voor plantaardige oliën.
 • In juli 2022 is het Belgische indexcijfer van de producentenprijzen voor voeding en dranken met 22,9% gestegen ten opzichte van juli 2021.

Energie: all-time high

 • In augustus is de gemiddelde prijs van een barrel ruwe olie opnieuw onder de 100 dollar gezakt, 9% minder dan in de voorgaande maand. Op jaarbasis is de prijs van een vat olie echter met 39% gestegen.
 • De gasprijs bereikte in augustus een recordhoogte: 235€/MWh. In vergelijking met een jaar geleden is dit meer dan 5 keer hoger (prijs in augustus 2021: 44€/MWh).
 • Aangezien de elektriciteitsprijs gekoppeld is aan de gasprijs, heeft ook deze laatste een ongekende prijsstijging gekend. Gemiddeld bedroeg de elektriciteitsprijs in augustus 448€/MWh (vergeleken met 79€/MWh in augustus vorig jaar).

Lonen: verwachte indexatie van 10,34%

 • De lonen in de voedingsindustrie werden in januari 2022 met 3,22% geïndexeerd. De verwachte indexering in januari 2023 is 10,34% (tov een verwachting van 8,29% in juli).

Verpakkingen: nog steeds duur(der)

 • De Belgische producentenprijzen voor houten containers en die voor golfkarton/papier en kartonnen verpakkingen zijn in juli over het algemeen stabiel gebleven ten opzichte van juni. De prijzen voor plastic verpakkingen bleven stijgen (+1,4% in juli). Op jaarbasis blijft de stijging van deze drie indexen echter aanzienlijk: respectievelijk +66%, +39% en +23%.
 • In juli is het indexcijfer van de EU27 producentenprijzen voor lichte metalen verpakkingen opnieuw gestegen: +2,3% tov de vorige maand (+14% op jaarbasis). Ook de index voor holglas is blijven stijgen: +2,1% ten opzichte van april, +17% sinds december 2021.

Transport: tarieven van containers dalen

 • De containervrachttarieven dalen geleidelijk in de richting van 5.000 dollar. Dit is echter meer dan 2 keer het gemiddelde tarief in 2020.
 • De bulkvrachttarieven zijn terug op het niveau van twee jaar geleden.

Consumentenprijzen: inflatie loopt op

 • De (jaarlijkse) inflatie voor voeding en niet-alcoholische dranken bleef stijgen en bereikte in augustus een nieuwe recordhoogte van 10,2%. Voor de prijsindex van alcoholische dranken bedroeg de inflatie in juni 5,2%, tegen 6,5% in mei.