Summer event van Fevia Vlaanderen & Flanders’ FOOD: herbekijk de drie inspirerende gesprekken

23.08.2022

Op hun Summer Event van 21 juni stelden Flanders’ FOOD en Fevia Vlaanderen scherp op een aantal toekomstige uitdagingen voor de Vlaamse voedingsindustrie. Daartoe voerden Inge Arents, algemeen directeur van Flanders’ FOOD, en Nadia Lapage, secretaris-generaal van Fevia Vlaanderen, drie inspirerende gesprekken met telkens twee gasten uit de voedingsindustrie. 

Water = het blauwe goud?          

Water is levensnoodzakelijk om lekkere voeding en dranken te maken, maar wordt helaas schaarser. Maar voedingsbedrijven zitten niet stil en springen steeds duurzamer om met water. Daarbij kijken ze in eerste instantie naar vermindering van het watergebruik in hun eigen bedrijf. Maar meer en meer bedrijven gaan een stap verder en kijken verder dan de eigen fabriek. Tijl Goens, Regional Director Benelux & Germany bij Ardo, bekend van de diepvriesgroenten en Piet De Langhe, Director bij Pantarein gespecialiseerd in circulaire industriële wateroplossingen, gaan hierover in gesprek.  

Dringend gemotiveerde talenten gevraagd! 

Meer en meer voedingsbedrijven geven aan dat de krapte op de arbeidsmarkt hun toekomstige groei bedreigt en investeringen on hold zet. Het beleid zet in op STEM en duaal leren, maar dit leidt niet altijd tot de verhoopte resultaten. Een aantal voedingsbedrijven zet dan weer actief in op een innovatieve arbeidsorganisatie. Maar wat leidt tot succes? Els Van Remoortel, Zaakvoerder van Remo-Frit/Remo-Fresh/Van Remoortel en Jan Ingels, Director Factories bij Tiense Suikerraffinaderij laten hun licht hierover schijnen.

   

Hoe in de toekomst omgaan met stijgende productiekosten  

De situatie van hoge productiekosten mag dan wel een zeer uitzonderlijke situatie zijn waarbij alle kosten tegelijkertijd stijgen, maar het stelt voedingsbedrijven toch voor uitdagingen naar de toekomst toe. Hoe blijf ik competitief ten opzichte van mijn concurrentie, hoe kan ik mijn kosten doorrekenen naar mijn klanten, hoe garandeer ik mijn bevoorrading?  En is er een rol weggelegd voor innovatie om deze en volgende crisisses aan te pakken en de bedrijven meer weerbaar te maken voor dergelijke schokken? Geert Vermeersch, voorzitter van Fevia Vlaanderen, en Jan Vander Stichele, voorzitter van Flanders’ FOOD, geven hun visie hierover.