Tijdelijke werkloosheid coronavirus vereenvoudigd

20.03.2020

De federale regering heeft eindelijk de knoop doorgehakt m.b.t. een aantal essentiële steunmaatregelen. De belangrijkste hiervan op korte termijn is de versoepelde toepassing van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, die vanaf nu geldt voor alle gevallen tijdelijke werkloosheid die gelinkt zijn aan het coronavirus. De tijdelijke werkloosheid kan gedeeltelijk of volledig, dat betekent dus dat werknemers werkloosheidsdagen met arbeidsdagen kunnen afwisselen.

Vanaf nu hoef je geen aanvragen meer in te dienen bij de RVA voor tijdelijke werkloosheid als gevolg van de coronaviruscrisis. Bij het doorgeven van de maandelijkse prestaties geef je aan je sociaal secretariaat door welke dagen de werknemer werkloos was. Voor de rest vervalt elke formaliteit. Je kunt dus zonder probleem dagen overmacht combineren met gewerkte dagen, en dit voor zowel arbeiders als bedienden. Ook verhoogt de federale regering het inkomen van de werknemers in tijdelijke werkloosheid overmacht coronavirus.

Alle werknemers krijgen een extra uitkering van 5,63 euro per dag bovenop de tijdelijke werkloosheidsuitkering, die door een eerdere maatregel al tot 70% is verhoogd. Deze vergoeding wordt betaald en gedragen door de RVA.  De minister is vastbesloten ervoor te zorgen dat alle uitkeringen, evenals de aanvullende uitkering, in april worden uitbetaald. Voor degenen waarvoor dit niet lukt, wordt een voorschot van 1450 euro betaald.

Als Fevia-lid vind je hier meer informatie.