Tijdelijke werkloosheid overmacht corona: verlenging na 31 augustus

17.07.2020

Van 13 maart 2020 t.e.m. 31 augustus 2020 kunnen alle bedrijven beroep doen op tijdelijke werkloosheid overmacht corona, met vereenvoudigde procedure. Na 31 augustus 2020 kunnen bedrijven in moeilijkheden, met name bedrijven die in het tweede kwartaal 2020 voor 20% van hun werknemers beroep hebben gedaan op tijdelijke werkloosheid, verder gebruik maken van tijdelijke werkloosheid overmacht corona tot eind december. Het KB verscheen vandaag in het Belgisch Staatsblad.

Van 13 maart 2020 t.e.m. 31 augustus 2020 kunnen alle bedrijven beroep doen op tijdelijke werkloosheid overmacht corona, met vereenvoudigde procedure. Nadien geldt een beperkte verlenging tot het einde van het jaar.

Volgende bedrijven kunnen tot het einde van het jaar een beroep doen op tijdelijke werkloosheid overmacht corona:

  • Sectoren die ten gevolge van een beslissing van de Minister van Buitenlandse zaken opnieuw getroffen worden door lockdown, bv. bij een lokale lockdown
  • De ondernemingen die uitzonderlijk hard getroffen zijn door de corona-crisis. Met name de ondernemingen die tijdens het tweede kwartaal 2020 minstens 20% van de werknemers in tijdelijke werkloosheid hadden. De ondernemingen die uitzonderlijk hard getroffen zijn door de coronacrisis zijn de werkgevers die tijdens het tweede kwartaal 2020 een aantal dagen tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen en wegens overmacht-corona kennen van ten minste 20 % van het globaal aantal aan de RSZ aangegeven dagen, met uitsluiting van de dagen die op de DmfA-aangifte worden aangegeven met codes 30, 50, 51 en 52.

Tijdelijke werkloosheid tijdens de coronacrisis? 
Als Fevia-lid lees je hier uitgebreide informatie. 
Lid worden? Klik hier.