Vanaf 1 juli opnieuw bijkomende voordelige overuren

22.06.2023

Sinds de coronacrisis kun je met jouw werknemers overeenkomen dat zij extra vrijwillige overuren presteren. Die extra overuren zijn vrij van rsz en belastingen. Het systeem wordt opnieuw ingevoerd vanaf 1 juli 2023 tot 30 juni 2025. Dat is het resultaat van het akkoord dat de interprofessionale sociale partners in maart sloten.

Op 15 maart 2023 sloten de interprofessionele sociale partners een akkoord over verschillende zogenaamde kwalitatieve aspecten: uitkeringen landingsbaan, swt en ook het verlengen van de voordelige overuren. Die verlenging is ondertussen goedgekeurd door tijdens de Ministerraad van 12 mei. De wetgeving zelf is nog niet rond. Daarom bevestigt de FOD WASO via een communiqué dat je als bedrijf wel degelijk opnieuw vanaf 1 juli 2023 van dit extra potje voordelige overuren gebruik kunt maken.

120 bijkomende vrijwillige overuren

Je kunt dus vanaf 1 juli 2023 opnieuw overeenkomen met jouw werknemer dat hij 120 bijkomende vrijwillige overuren presteert dit jaar. Bovendien geldt de uitbreiding tot 30 juni 2025. Dat betekent dat er voor 2024 ook 120 bijkomende overuren zullen gelden en voor 2025 ook, tot 30 juni 2025. Mogelijk wordt de maatregel dan opnieuw verlengd in het kader van een interprofessionaal akkoord.  

Voor deze bijkomende vrijwillige overuren blijven volgende regels gelden:

  • geen recuperatie
  • geen overloontoeslag
  • de overuren tellen niet mee voor de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur en voor de interne grens
  • vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen
  • vrijstelling van personenbelasting voor de werknemer.
  • de bijkomende overuren kom je voorafgaandelijk schriftelijk overeen met de betrokken werknemer voor een hernieuwbare periode van maximum 6 maanden. Een voorbeeld vind je als bijlage.

Je vindt hier de communicatie van de FOD WASO.