Volle groene kracht vooruit: Mars Belgium schakelt over naar overwegend groen wagenpark

29.09.2020

Mars Belgium is vastbesloten om een voortrekkersrol te spelen op gebied van mobiliteit en duurzaamheid. De producent van Ben’s Originals rijst zet in op flexibiliteit,  door onder andere telewerken mogelijk te maken, en schakelt om naar een ‘groen wagenpark’ met plug-in hybrids en elektrische auto’s.

Daling CO2-uitstoot van bijna 40%

Na een testproject met elektrische wagens in 2018 is de implementatie van de nieuwe ‘groene vloot’ nu effectief realiteit. Het doel dat was vastgelegd in 2018 zal worden behaald in 2020: tegen eind van dit jaar zal net geen 25% van het wagenpark zijn omgeschakeld. Tegen eind 2023 zal dit minstens de helft zijn.

De voornaamste reden voor deze drastische verandering, bijna vanzelfsprekend, de CO2-uitstoot gevoelig naar beneden te krijgen. De eerste golf van medewerkers die de switch maken naar een PHEV (plug-in hybride) of EV (elektrische wagen), zorgen samen meteen voor een fikse daling van net geen 40% in de CO2-uitstoot van het totale wagenpark. Kijken we alleen naar de wagens die specifiek in 2020 worden vervangen, dan stijgt de daling zelfs tot 78%.

Ook ondersteunende infrastructuur voorzien

Eén van de grote pijnpunten die kwam bovendrijven bij het pilootproject in 2018, was het gebrek aan ondersteunende infrastructuur. Dat maakte dat het laden van de wagens soms heel wat voeten in de aarde had, en dat liet zich bijgevolg voelen in het gebruikscomfort van de testers. Om hieraan tegemoet te komen, en dus minder afhankelijk te zijn van de extern aangeboden laadinfrastructuur, biedt Mars haar medewerkers meerdere opties aan:

  1. Iedere medewerker, en desgewenst ook iedere bezoeker, kan gebruik maken van de 20 nieuw geïnstalleerde laadpalen op de bedrijfsparking
  2. Bestuurders van een PHEV krijgen de gelegenheid om te gaan voor ‘gesplitst factureren’ als ze thuis willen opladen
  3. Bestuurders van een EV krijgen de optie om thuis een laadpaal te laten installeren, aangeboden door Mars

100% groene, hernieuwbare elektriciteit

De omschakeling naar een groener wagenpark kadert in een groter, globaal plan van aanpak. Mars lanceerde in september 2018 op wereldvlak het eerste rapport van zijn duurzaamheidsengagementen onder de naam ‘Sustainable in a Generation’. Eén van de ambities in dat plan is om de CO2-emissies met 100% te elimineren uit de eigen operaties tegen 2040. In België draaien zowel de commerciële afdeling in Sint-Stevens-Woluwe als de rijstfabriek in Olen al jaren voor 100% op groene, hernieuwbare elektriciteit.

Ook op gebied van de aanvoer van grondstoffen en de volledige logistieke keten ondernam Mars Belgium al vele stappen om de ecologische voetafdruk te verminderen.

Meer informatie over ‘Sustainable in a Generation’ is te vinden op https://bel.mars.com/sustainability-plan