Wat brengt de toekomst voor de materialen die we gebruiken om onze voeding te verwerken en bewaren?

26.01.2023

De Europese Commissie werkt aan een herziening van de huidige wetgeving voor materialen die in contact komen met voeding. Het is essentieel dat dit leidt tot meer voedselveiligheid en minder belasting van het milieu. Lees snel welke acties onze Europese federatie vraagt van de commissie.

Het gebruik van voedselcontactmaterialen

De huidige wetgeving omschrijft dat materialen en objecten die direct of indirect in contact komen met voeding voedselcontactmaterialen zijn. Voedselcontactmaterialen zijn dus verpakkingen, koelinstallaties, keukengerief, …

Voedselcontactmaterialen vervullen verschillende belangrijke taken, zoals het verlengen van de houdbaarheid van onze voeding. Het gebruik van contactmaterialen heeft echter ook een aanzienlijke impact op het milieu. De industrie wil dit zoveel mogelijk beperken door gebruik te maken van nieuwe materialen en technieken, de recycleerbaarheid van verpakking te verhogen en meer gerecycleerde materialen te gebruiken.

Een correct juridisch kader voor het gebruik van voedselcontactmaterialen is dus zeer belangrijk. Daarom is de commissie bezig met de voorbereidingen van een update van de huidige wetgeving. Voor de industrie is heb belangrijk dat de nieuwe wetgeving leidt tot goede werkbare systemen. Daarom heeft onze Europese federatie FoodDrinkEurope een positie paper geschreven over de noden van de voedingsindustrie rond FCM.

Wat vraagt de voedingsindustrie van de Europese commissie?

Een harmonisatie van de regels voor alle voedselcontactmaterialen

Een revisie van de huidige wetgeving is nodig zodat de eengemaakte Europese markt naar behoren kan blijven functioneren. Hiervoor dienen er drie specifieke wetgevingen opgesteld te worden, die binnen de koepel van de huidige verordening 1935/2004 en verordening 2023/2006 vallen:

  • Stoffen die in contact komen met voeding
  • Finale voorwerpen en uit te voeren migratie testen
  • Gerecycleerde voedselcontactmaterialen

De industrie van begeleiding voorzien voor het gebruik van gerecycleerde plastieken

In september 2022 werd verordening 2022/1616 gepubliceerd voor gerecycleerde plastieken. Deze nieuwe verordening heeft aanzienlijke verbeteringen gebracht voor de productie van gerecycleerde plastieken die bedoeld zijn om in contact te komen met levensmiddelen.

De commissie moet nu samenwerken met de stakeholders om de overgang naar het gebruik van gerecycleerde plastieken in goede bannen te leiden.

Meer informatie over verordening 2022/1616 vind je terug in ons artikel.

Samenwerking met Europese agentschappen om effectieve maatregelen te bekomen

De Europese commissie moet zorgen voor een betere afstemming tussen de verschillende initiatieven die genomen worden rond de risicobeoordeling van voedselcontactmaterialen.

Het is voor voedselcontactmaterialen belangrijk dat er bij het uitvoeren van een risicoanalyse niet enkel aandacht besteed worden aan het gevaar van de eigenlijke stoffen maar ook aan de hoeveelheid waaraan mensen blootgesteld worden tijdens hun gebruik.

Eenzelfde niveau voor consumenten bescherming

Om het vertrouwen van de consument te verdienen, moeten de door de commissie opgestelde regels van toepassing zijn op alle partijen in de keten.

 

De positie paper van FoodDrinkEurope vind je in de bijlage.

Bijlages: