- Kalender
- Webinar FIC - Wetgeving rond etikettering: back to the future
Dit gezamenlijke webinar van Fevia en de Belgische autoriteiten is een gelegenheid om kort de historische context van de “Europese verordening Nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten” te schetsen, 11 jaar na de publicatie ervan de balans op te maken en mogelijke toekomstige ontwikkelingen te bespreken. Deze verordening wordt vaak afgekort als "FIC", hetgeen staat voor "Food Information to Consumers".
Als gevolg van de “Farm-to-Fork”-strategie van de Europese Commissie zullen sommige FIC-bepalingen inderdaad worden herzien. Zo worden tegen eind 2022 wetgevingsvoorstellen verwacht over voedingswaarde-etikettering, oorsprongsetikettering en aanduiding van de houdbaarheidsdatum. Alhoewel de herziening van de wetgeving veel tijd in beslag zal nemen, is het de bedoeling van de webinar om de ondernemingen en de sectorfederaties nu al op de hoogte te brengen van de mogelijke wijzigingen voor zover bekend op dat moment. Kennis van de FIC-verordening is dus een vereiste om aan deze infosessie te kunnen deelnemen. Interesse? Schrijf je hieronder in.
Programma
9:00-9:05 uur: Welkom door Johan Hallaert, Fevia
Deel 1: De balans opmaken 11 jaar na de publicatie van de FIC-verordening
9:05-9:20 uur |
| FOD Economie, Luc Ogiers (NL) |
9:20-9:25 uur |
| Fevia, Maud Sermeus (FR) |
Deel 2: Wat zijn de doelstellingen en het actieplan van de “Farm to Fork”-strategie inzake voedseletikettering? Welke opties worden in dit stadium overlopen?
9:25-9:40 uur | Aanvullende uitdrukkingsvormen van de voedingswaarde-etikettering op de voorkant van de verpakking & nutritionele profielen | FOD Volksgezondheid, Jean Pottier (FR) |
9:40-9:50- uur | Etikettering van de houdbaarheidsdata: minimale houdbaarheidsdatum en uiterste consumptiedatum | FOD Volksgezondheid, Jean Pottier (FR)
|
9:50-10:00 uur | Alcoholische dranken: voedingswaarde-etikettering en lijst van ingrediënten | FOD Volksgezondheid, Jean Pottier (FR) FOD Economie Valérie Bastin (FR) |
10:00-10:10 uur | Verplichte oorsprongsetikettering: een uitbreiding van de maatregelen voor de toekomst? | FOD Economie Valérie Bastin (FR) |
10:10-10:15 uur | “Ontbijt richtlijnen”: herziening | FOD Economie Valérie Bastin |
10:15-10:30 uur | Wat is het standpunt van de voedingsindustrie/Fevia over drie dossiers die ter discussie staan, nl. Front-of-Pack voedingswaarde-etikettering, oorsprongsetikettering, etikettering van houdbaarheidsdata? | Fevia, Maud Sermeus (FR-NL) |
10:30-10:45 uur | Pauze |
|
10:45-11:00 uur | Vragen - antwoorden | Moderator = Maud Sermeus (FR-NL) |
Deel 3: Etikettering: stand van zaken in enkele Belgische dossiers
11:00-11:15 uur | Actielimieten van het FAVV voor allergeencontroles | FAVV, Leen Rasschaert (NL)/ Emmanuelle Moons (FR) |
11:15-11:30 uur | Controles van de Economische Inspectie: meest recente en frequente etiketteringsfouten | Economische Inspectie, Eric Sonnet (FR) |
11:30-11:40 uur | Overzicht van de Belgische aanpak van de etiketteringsproblematiek ten gevolge van de actuele geopolitieke situatie, voor wat voedingsmiddelen bestemd voor menselijke consumptie betreft. | FOD Economie, Henk de Pauw (NL) |
11:40-11:50 uur | Belgische basisdocumenten
| FOD Volksgezondheid, Jean Pottier (FR) |
11:50-12:00 uur | Vragen - antwoorden Conclusies | Moderator = Maud Sermeus (FR) Fevia, Johan Hallaert (NL) |
Praktische informatie
- Voor wie is dit webinar? Deze infosessie is hoofdzakelijk bedoeld voor bedrijven uit de transformatie-sector.
- Prijs:
- Leden van Fevia & personeel van het FAVV, de FOD Volksgezondheid en de FOD Economie nemen gratis deel
- Niet-leden betalen 200 EUR (excl. BTW)
- Consultants betalen 400 EUR (excl. BTW)
- Simultane vertaling in het Frans en Nederlands is gepland.
- Na de infosessie zullen de presentaties beschikbaar zijn op de website van Fevia.