Brexit update: onzekerheid duurt voort, Fevia blijft 'no deal’ scenario mee voorbereiden

10.09.2019

Verdeeldheid troef in het Verenigd Koninkrijk

In het VK woedt een machtsstrijd tussen de regering van Boris Johnson en het Britse parlement. Toen het parlement terugkeerde uit haar zomerreces, kondigde Johnson een opschorting van haar werkzaamheden aan vanaf deze week tot de “Queen’s speech” op 14 oktober. Daarop stemde het parlement een wet goed, die de Britse regering verplicht om tegen 19 oktober ofwel een uitstapakkoord door het Britse parlement te laten goedkeuren, ofwel een meerderheid in het parlement achter een no-deal Brexit te krijgen. Lukt dat niet, dan verplicht de wet de Britse premier om opnieuw uitstel voor de Brexit tot 31 januari 2020 te vragen. Johnson zei de wet niet te zullen volgen en riep op tot verkiezingen, maar het parlement verwierp dit voorstel. Het Brexit-dossier wordt aan VK-zijde dus opnieuw op de spits gedreven richting de Europese Top van 17-18 oktober.

Export van Belgische voeding en dranken groeit met oog op mogelijke Brexit

De onzekerheid rond een al dan niet vertrek van het VK uit de Europese Unie legt de Belgische voedingsindustrie voorlopig nog geen windeieren. Fevia berekende dat onze export naar het VK de voorbije jaren is blijven groeien, met uitzondering van een knik net na het referendum, toen de pond devalueerde.

In het eerste kwartaal van 2019 bedroeg de export 638,56 miljoen euro, of 16,2% meer dan in het eerste trimester van vorig jaar. Uit navraag blijkt dat Britse retailers onder andere diepgevroren groenten en aardappelen en chocoladeproducten insloegen met het oog op een mogelijke Brexit. De logistieke sector merkt op dat de stockopbouw de voorbije maanden verschoven is naar oa de opslagruimtes aan deze zijde van de plas. Deze raadt voedingsbedrijven aan om goede afspraken te maken met hun logistieke partners, want wie goed georganiseerd is, zal vlotter de oversteek kunnen maken wanneer zich een no deal Brexit aandient. Zij voorspellen dat wie niet goed is voorbereid, noodgedwongen zal moeten afhaken. Een ‘no deal’ Brexit betekent immers dat we met het VK als derde land zullen handel drijven onder het WTO regime, en dat zal zich in onze sector laten voelen.

Hoe blijft Fevia de Brexit mee voorbereiden?

1. We bespreken met de Brexit High Level Group welke maatregel in België moeten worden genomen

Op 10 september kwam de Brexit High Level Group opnieuw samen, ondertussen onder auspiciën van minister Beke. De werkgeversorganisaties en overheden rond de tafel bespraken welke maatregelen nog moeten worden genomen op vlak van informatie, communicatie en dienstverlening (o.a. door Douane en FAVV). Fevia stelde een aantal ondersteuningsmaatregelen voor werkgevers voor die kunnen worden genomen op Belgisch niveau, ter aanvulling van de maatregelen op Europees niveau.*

2. We brengen de logistieke knelpunten voor de voedingssector in kaart

Op 17 september brengt Flanders Investment & Trade leden van Fevia en Fedustria -de federaties van de twee hardst getroffen sectoren in geval van een harde Brexit- rond de tafel met de Belgische douane en leden van Febetra, de Federatie van de Belgische Wegtransporteurs. Bedoeling is om logistieke knelpunten in de handel met het VK te identificeren voor de voedings- en textielsector en eventuele problemen aan te pakken, zodat alle radertjes kunnen blijven draaien, ook wanneer we binnenkort handel zouden drijven met het VK onder het WTO regime.

3. We informeren onze leden en versterken hun kennis van de Britse retailmarkt

Fevia blijft haar leden informeren via onze Brexit Wegwijzer en onze nieuwsbrieven.

Fevia Vlaanderen trok op 3 en 4 september met de steun van Flanders Investment & Trade met een groep voedingsbedrijven naar Londen voor een retail studietrip. De groep kreeg een exclusieve rondleiding op de Speciality & Fine Food Fair, waar Flanders Investment & Trade en AWEX succesvolle groepsstanden hadden. Retail experts van Green Seed gaven inzicht in het Britse retaillandschap. Tijdens bezoeken aan winkels van Sainsbury’s, Tesco, Waitrose, Whole Foods Market, Selfridges en Marks & Spencers zagen de deelnemers dat de Britse retailsector duidelijk dé trendsetter is op vlak van voeding en verpakking.

4. We versterken de samenwerking met onze Britse zusterorganisatie Food & Drink Federation

Fevia en FDF bespraken de manier waarop zij de belangen van hun sector verdedigen ten aanzien van hun respectieve overheden en hoe ze hun leden van dienst zijn. Ze deden inspiratie op van elkaars positiepapers, infosheets en online Brexit platformen: FDF ontwikkelde, samen met andere actoren in de Britse voedingsketen, een Brexit Food Hub. Ze spraken af elkaar opnieuw te zien in het kader van een komende vergadering van de FoodDrinkEurope Brexit Taskforce.

* De Europese Commissie stelde vorige week wetgeving voor om in totaal 780 miljoen euro vrij te maken om landen en bedrijven, die zwaar getroffen worden door een harde Brexit, te compenseren. De hulp wordt verleend via twee fondsen: het solidariteitsfonds, dat normaal alleen tussenkomt bij natuurrampen, en het globaliseringsfonds.