Vlaamse Regering en FEVIA Vlaanderen tekenen nieuwe collectieve gezondheidsovereenkomst (CGO)

17.03.2016

De uitdagingen voor onze bevolking inzake overgewicht, zwaarlijvigheid en bewegingstekort vragen verdere beleidsinspanningen. De Vlaamse Regering keurde daarom een nieuwe collectieve gezondheidsovereenkomst (CGO) goed tussen de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en FEVIA Vlaanderen (Federatie Voedingsindustrie).

Te veel gewicht

Eén op drie mensen op deze wereld heeft overgewicht, één op tien is zwaarlijvig. Vlaanderen houdt zich op de wereldkaart van het obesitasvoorkomen staande, maar het kan beter. Bij niet minder dan 48% van de Vlaamse volwassenen is het gewicht in functie van de lengte te hoog: 35% valt in de categorie overgewicht, terwijl 13% als zwaarlijvig omschreven kan worden (2013, WIV, Gezondheidsenquête).

“Obesitas en overgewicht zijn een reëel probleem met tal van oorzaken. Samenwerking tussen alle betrokken actoren is dan ook de enige manier om tot een echte oplossing te komen voor deze complexe uitdaging,” zegt Nadia Lapage, secretaris-generaal van FEVIA Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie. “De samenwerking met de Vlaamse regering is voor de voedingsindustrie dan ook cruciaal.”

Te weinig beweging

Wereldwijd schat de WHO het aantal vermijdbare sterftes door fysieke inactiviteit op 1,9 miljoen mensen. Een gezonde voeding en voldoende beweging worden door de WHO aanbevolen in de strijd tegen overgewicht, obesitas en gerelateerde chronische aandoeningen zoals cardiovasculaire aandoeningen, type II diabetes en verschillende soorten kankers zoals darm- en borstkanker.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: ‘In de strijd tegen overgewicht hebben we het engagement van iedereen nodig. Ik ben verheugd dat ook de koepel van Vlaamse voedingsbedrijven, zich mee engageert om de Vlaming de weg te wijzen naar een gezond voedingspatroon en op die manier zijn steentje bijdraagt aan de gezondheid van de Vlaming.’

Collectieve gezondheidsovereenkomst met externe partners

Vandaar het belang van deze collectieve gezondheidsovereenkomst waarbij FEVIA Vlaanderen zich opnieuw engageert, voor een looptijd van 18 maanden, om volgende acties van de voedingsindustrie af te stemmen op het beleid van de Vlaamse Regering:

  1. Productsamenstelling: FEVIA Vlaanderen spant zich verder in voor het bereiken van een productsamenstelling die beter bijdraagt tot het realiseren van een gezond voedingspatroon bij de bevolking, volgens de aanbevelingen van de actieve voedingsdriehoek.

  2. Productinformatie: FEVIA Vlaanderen zal haar leden verder stimuleren duidelijke en eerlijke informatie weer te geven op de producten die worden geproduceerd (o.a. vrijwillige vermelding van de referentie-innames). De productinformatie die wordt aangebracht moet volledig en juist zijn zodat de consument in staat is een geïnformeerde keuze te maken over zijn voedingsinname. 

  3. Productpubliciteit: FEVIA Vlaanderen engageert zich voor het promoten en evalueren van de specifieke reclamecode voor voedingsbedrijven en van The Belgian Pledge. Hierbij nemen bedrijven vrijwillig het initiatief om geen reclame te maken naar kinderen onder 12 jaar, behalve voor producten die aan bepaalde nutritionele voorwaarden voldoen.

Gezondheidsconferentie

Deze overeenkomst kadert ook in de vernieuwing van de aflopende gezondheidsdoelstellingen die besproken zullen worden tijdens de gezondheidsconferentie die zal plaatsvinden op 16 en 17 december 2016.