Vlaamse voedingsindustrie is bezorgd over uitstel duaal leren door Vlaamse regering

01.12.2017

Vandaag heeft de Vlaamse regering de verdere uitrol van duaal leren uitgesteld tot schooljaar 2019-2020.  Fevia Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie, is bezorgd over dit uitstel. De zoektocht naar voldoende geschoolde medewerkers om de groei en de evolutie naar meer innovatie te ondersteunen blijft één van de prioriteiten van de voedingsindustrie en duaal leren kan hierbij helpen.

Duaal leren als volwaardig leertraject in ons Vlaams onderwijs moet de brug vormen tussen leerlingen en de arbeidsmarkt.  “Fevia Vlaanderen zal, ondanks dit uitstel, verder mee haar schouders zetten om de bedrijven in de sector te mobiliseren om samen met de scholen de uitbouw van duaal leren tot een succesverhaal te laten uitgroeien. Uitstel mag geen afstel betekenen,” aldus  Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia Vlaanderen.

De Vlaamse voedingssector is een sterk geïndustrialiseerde en dus sterk geautomatiseerde sector. Zowel de besturing en het beheer van productielijnen als het onderhoud ervan vereisen technische vaardigheden.  De voedingsindustrie moet daarvoor voldoende profielen met de nodige technische vaardigheden kunnen vinden en behouden.