Déclaration de matière première générique pour l'irrigation en Flandre ouverte aux non-membres Fevia

23.06.2020

Fevia a récemment obtenu une simplification administrative pour permettre aux entreprises alimentaires de mettre plus facilement leurs eaux usées traitées à la disposition pour l'irrigation dans l'agriculture. Cette simplification est réalisée via une déclaration de matière première générique au nom de Fevia. Cette déclaration est maintenant ouverte aux non-membres de Fevia.

Voedingsbedrijven kunnen hun gezuiverd afvalwater aanbieden voor irrigatie in de landbouw en zo landbouwers uit de nood helpen wanneer er watertekorten zijn. Om gezuiverd afvalwater te kunnen aanbieden aan derden, heb je als voedingsbedrijf echter een grondstofverklaring nodig. Dit betekent een administratieve procedure die tijd in beslag neemt.

Om beter en sneller te kunnen inspelen op droogte ging Fevia in dialoog met de betrokken administraties (VMM en OVAM) en werd een administratieve vereenvoudiging uitgewerkt. Concreet werd een generieke grondstofverklaring afgeleverd aan Fevia. Voedingsbedrijven kunnen deze grondstofverklaring verkrijgen via eenvoudige registratie op de website van Fevia.

Deze generieke grondstofverklaring was oorspronkelijk bedoeld voor leden van Fevia, maar werd nu ook opengesteld voor niet-leden van Fevia, om zo voor de hele sector de mogelijkheid te geven sneller in te spelen op de droogteproblematiek. Vanaf nu kunnen dus ook voedingsbedrijven die geen rechtstreeks lid zijn bij Fevia eenvoudig registreren om een grondstofverklaring te verkrijgen. Aan niet-leden zal hiervoor wel een administratieve kost aangerekend worden.

De generieke grondstofverklaring is bedoeld voor het aanbieden van gezuiverd afvalwater uit de voedingsindustrie voor irrigatie in de landbouw. Ze is aan voorwaarden gebonden.

Meer informatie en het registratieformulier om de grondstofverklaring te bekomen kan je op onderstaande link vinden.

Bekom hier je grondstofverklaring