1 voedingsbedrijf op 5 gebruikt robots in haar productieproces

16.03.2021

In de reeks "Food & Figures" belicht onze economiste Carole Dembour één cijfer uit de voedingssector. In deze editie vertelt Carole meer over het gebruik van robots in onze sector.

De Belgische voedingsindustrie is een van de meest "gerobotiseerde" in de Europese Unie. Bijna een vijfde van de bedrijven (19%) gebruikt een robot in hun productieproces. Alleen de Nederlandse (24%), de Zweedse (23%) en de Deense (22%) voedingsindustrie hebben een hoger percentage.

In de gegevens worden twee soorten robots onderscheiden. In de eerste plaats is een industriële robot een automatisch gestuurde, herprogrammeerbare, multi-toepassingsmanipulator, programmeerbaar op drie of meer assen, die ter plaatse of mobiel kan worden vastgezet. Ten tweede is een dienstrobot een machine die beschikt over een bepaalde autonomie die het mogelijk maakt om te werken in een complexe en dynamische omgeving die interactie met mensen, objecten of andere apparaten kan vereisen, en die niet bedoeld is voor gebruik in industriële automatiseringstoepassingen. In de Belgische voedingsindustrie maakt 16% van de bedrijven gebruik van industriële robots en 8% van dienstrobots.

De moeilijkheid die de Belgische voedingsindustrie ondervindt bij het vinden van geschoolde arbeidskrachten, speelt zeker een belangrijke rol bij de mate van robotisering. Ook het feit dat een uur werken in België 21% meer kost dan in de buurlanden speelt een rol.