4 manieren om duurzaamheid in de praktijk om te zetten

04.07.2022

Duurzaamheidsstrategieën doen steeds meer hun intrede bij voedingsbedrijven. Maar die ambitieuze plannen omzetten in concrete acties en daadwerkelijke innovaties is vaak een hele uitdaging. Anouk Van de Meulebroecke van slidingdoors to the rescue! Tijdens een coachingtraject, in samenwerking met Fevia Vlaanderen en met de steun van VLAIO, begeleidt ze stap voor stap voedingsbedrijven zoals Soubry, Inex en Breydel. Wij gingen luisteren naar 4 tips waarmee onze voedingsbedrijven verduurzamen en zich tegelijk klaarstomen voor toekomstige verplichtingen.

1. Definieer relevante topics, zodat je weet wat je meet

“Vijftien jaar terug waren voedingsbedrijven vooral bezig met operationele efficiëntie in hun fabriek. Vandaag gaat er meer aandacht naar verduurzamen doorheen de keten. Voedingsbedrijven willen weten hoe ze zelf presteren, maar ook hoe hun toeleveringsketen in elkaar zit. Wie zijn hun leveranciers en hoe werken die? Is hun productie milieu- en diervriendelijk en wat met de sociale omstandigheden?”, legt Anouk van slidingdoors uit. 

“Uiteraard zijn er ook de groeiende verwachtingen van de consument voor meer duurzaam geproduceerde voeding. Meten speelt hier een belangrijke rol en binnenkort zullen meer en meer bedrijven ook verplicht worden om te communiceren over hun duurzaamheidsinspanningen, in het kader van de Europese Green Deal. Maar dan komt de vraag ’wat ga ik precies meten?’. Want wat je meet moet afgestemd zijn op wat je wil weten en wat je uit de meetgegevens wil leren.” 

Onder begeleiding van Anouk deelde pastaproducent Soubry haar duurzaamheidsinspanningen op in vier categorieën: product, respect voor de planeet, grondstoffen en mensen. Zo brengt het bedrijf structuur in haar duurzaamheidsverhaal: “We zijn ervan overtuigd dat ons product niet enkel lekker en kwalitatief is, maar ook past in een duurzame maaltijd.

Wij nemen al verschillende acties om onze CO2-uitstoot te verminderen, onder andere via de Energiebeleidsovereenkomsten die ons doen nadenken over energie-efficiëntie. We zetten ook in op het efficiënt gebruik van water en de reductie van afvalwater. Verder kijken we ook naar meer optimale en duurzamere verpakkingen, zoals bulk verpakkingen. Tenslotte werken we voor onze tarwe samen met  coöperatieven. Die bezoeken we om te leren over hun manier van werken”, legt algemeen directeur Matthieu Soubry uit. 

2. Mensen betrekken en hun een incentive geven

“Je kan verschillende Excel files vullen maar als niemand ernaar kijkt dan heeft meten weinig zin. Zet werkgroepen op of maak mensen verantwoordelijk voor een bepaald thema. En waarom niet het aantal ongevallen dat je kan vermijden of het halen van een voedselveiligheidscertificaat in de verloning mee inbakken of er een bonus aan koppelen? Kortom, betrek de mensen bij de opvolging van jouw inspanningen en geef hen een incentive om te zorgen dat ze in de gewenste richting gaan”, aldus Anouk.

Voor de verwerking van haar melk werkt Inex exclusief met lokale melkveehouders. Het familiebedrijf hecht veel belang aan natuurlijkheid en authenticiteit. “Het coachingtraject heeft ons geholpen om het bos door de bomen te zien. Voor de opstelling van onze duurzaamheidsstrategie hebben we ons geïnspireerd op de vier pijlers van de duurzaamheidsroadmap van de Belgische voedingsindustrie. Voor de eerste pijler - het vertrouwen van de consument - hebben we interne verantwoordelijken ingezet om initiatieven uit te werken waarmee we stappen vooruit zetten, zowel op korte, midden als lange termijn. We zetten ook in op training en opleiding en betrekken onze mensen in onze goede doelen. Zo gaan we elk jaar fietsen voor Kom op tegen kanker, wat ook zorgt voor verbondenheid”, legt algemeen directeur Steven Dierickx uit. 

Ook voor Matthieu Soubry moet je duurzaamheid “inbakken in de structuur van de hele organisatie om het te laten doordringen bij iedereen.” Soubry richtte daarom een duurzaamheidswerkgroep op, met een duurzaamheidscoördinator. De pastaproducent communiceert ook maandelijks rond een bepaald thema, om medewerkers te sensibiliseren en informeren over hun inspanningen. 

3. Leg jezelf een doelstelling op

“Het is belangrijk om jezelf een doelstelling op te leggen. Zo kan je je presteren afwegen ten opzichte van een hoger doel en uit je ervaring leren. Sommige bedrijven gaan zichzelf zeer ambitieuze doelstellingen stellen, in andere bedrijfsculturen past het meer om tussentijdse successen te vieren aan de hand van realistische en haalbare tussenstappen. Beide aanpakken werken, de keuze is aan het bedrijf”, licht Anouk toe. 

Ook vleesproducent Breydel zet al geruime tijd belangrijke stappen, maar ook zij hadden nood aan coaching. Zo besliste Breydel om een eigen korte keten op te zetten, gebaseerd op vier pijlers die belangrijk zijn voor consumenten: diervriendelijk, gezond, lokaal en duurzaam.  “We proberen het in elk van de pijlers voor minstens één aspect uitzonderlijk beter te doen dan wat de markt te bieden heeft. We zorgen onder andere voor een stressvrije omgeving voor onze dieren. Zo laten we muziek afspelen waardoor de dieren gewenning krijgen, van stal tot slachthuis. En doordat we zeer lokaal werken kunnen we enorm veel kilometers op de weg verminderen. We kozen voor een “5-sterren” aanpak om ons eigen verhaal te brengen”, verklaart bestuurder Yvan De Keyzer.

Ontdek in deze food.be snacks hoe Breydel duurzaam onderneemt van stal tot bord

Ook Inex werkt doelgericht: “We hebben een aantal KPI’s opgezet om onze vooruitgang te kunnen meten, onder andere ten opzichte van de Nutri-score. We willen vooral kunnen aantonen hoe we onze inspanningen in de praktijk realiseren. Zo zijn we erin geslaagd om voor onze groeimelk als eersten in België een product op de markt te brengen zonder toegevoegde suikers. We geloven erin dat we op lange termijn hiermee een onderscheid kunnen maken. Daarnaast hebben we actieplannen om onze gerecycleerde verpakkingen meer toe te passen en willen we die nu ook extern communiceren.” 

Ontdek in deze food.be snacks hoe Inex inzet op duurzamere verpakkingen

4. Durf je verhaal naar buiten te brengen

Bij Breydel werkt het duurzaamheidsverslag als een “mooi visitekaartje” voor hun authenticiteit en lokaal engagement. Bij Soubry is het duurzaamheidsverslag ook een belangrijk instrument om nieuwe medewerkers aan te trekken en om af te toetsen of ze hun doelstellingen behaalden. Voor Inex is het vooral een kapstok om te communiceren met alle stakeholders en te weten waar ze staan: “zo’n verslag helpt om een overzicht te hebben van waar je allemaal mee bezig bent”. 

“We helpen bedrijven om te weten hoe ze presteren tegenover bepaalde doelstellingen. Maar we kijken ook op welke relevante thema’s ze moeten inzetten, afhankelijk van hun sector en proces, en hoe ze dit vervolgens kunnen meten. Tenslotte gaan we ook na hoe ze zich kunnen onderscheiden van concurrenten door hun acties concreet en aantoonbaar te maken in een duurzaamheidsverslag. De Vlaamse voedingsbedrijven die ik begeleid willen vooral hun verhaal op een authentieke manier vertellen om weg te blijven van “greenwashing”. Dat is mooi, maar ze zijn vaak te bescheiden. We helpen hen om te durven naar buiten te komen en hun verhaal op een eerlijke manier te brengen”, besluit Anouk. 

Over het coachingtraject 
•    begeleidt bedrijven die gevestigd zijn in Vlaanderen
•    duurt 5 dagen en wordt uitgewerkt op maat van jouw bedrijf
•    biedt een eenvoudige manier om jouw duurzaamheidsinspanningen in kaart te brengen, te meten en aantoonbaar te maken in de vorm van een duurzaamheidsverslag
•    wordt aangeboden voor de prijs van 2 dagen in plaats van 5 dankzij de ondersteuning van VLAIO in het kader van het industrie partnerschap
Interesse? Deelnemen kan via Ann Nachtergaele

Voor meer info over het coaching traject, raadpleeg onze brochure hier