AB InBev trakteert op half jaar betaald ouderschapverlof

23.12.2021

AB InBev biedt haar food heroes voortaan 26 weken volledig betaalde moederschapsrust. Opvallend, want dat is 11 weken meer dan wettelijk verplicht in België. Voor vaders of meeouders gaat het 100% betaald geboorteverlof van 2 naar 4 weken. AB InBev vergemakkelijkt daarnaast ook de terugkomst naar het werk: wie wil kan de eerste twee maanden aan 75% werken terwijl je loon 100% doorloopt.

AB InBev trakteert kersverse ouders op extra verlof. De nieuwe regeling is sinds november in heel Europa van kracht. Ze houdt ook rekening met nieuwe gezinssamenstellingen, en het is een belangrijke stap naar het bredere engagement van de brouwerij om een meer diverse en inclusieve werkplek te creëren.

Sonja Pianalto, HR Director België: “Onze mensen zijn onze sterkste troef. Het is onze verantwoordelijkheid om collega’s zoveel mogelijk te ondersteunen tijdens belangrijke levensgebeurtenissen. Als moeder van vijf, kan ik zelf beamen dat ouder worden een ongelooflijke heugelijke, maar ook uitdagende stap is. Ik ben trots dat we dit kunnen aanbieden. Onze mensen blijven tenslotte de drijvende kracht achter het bedrijf.”

26 weken betaalde moederschapsrust

Sinds november 2021 wordt het betaald moederschapsverlof verlengd van 4 maanden tot meer dan 6 maanden. Sinds 2018 hadden moeders bij AB InBev al recht op 16 weken moederschapsrust met volledig behoud van loon. Het nieuwe beleid geldt bovendien voor alle wettelijk geregistreerde eerstelijnverzorgers, waaronder ook adoptieouders.

4 weken betaald geboorteverlof voor vaders en meeouders

De regeling geldt ook voor de vader of meeouder, wanneer de moeder ernstig ziek is en de vader alle zorg op zich moet nemen. Wettelijk krijgen vaders of meeouders 3 weken gedeeltelijk betaald verlof in België. Het volledig doorbetaalde verlof voor vaders of meeouders gaat bij AB InBev omhoog van 2 naar 4 weken.

Terug naar het werk

Om terugkerende ouders te helpen een balans te vinden en meer flexibiliteit aan te bieden bij de terugkeer naar het werk, introduceert AB InBev ook een 'Return to Work'-programma dat werknemers een aanloopperiode (8 weken) biedt, inclusief 100% doorbetaling voor 75% van de werktijd, om zich zodoende beter aan te passen aan hun nieuwe levenservaring

Futureproof loopbanen stimuleren

Het verruimde beleid vormt een belangrijk onderdeel van de bredere Diversiteit & Inclusie-verbintenissen van AB InBev: een steeds meer inclusieve werkplek worden, het nastreven van gendergelijkheid en het evenwicht tussen werk en privéleven verbeteren.

Net zoals AB InBev, koesteren andere Belgische voedingsbedrijven de talenten die dagelijks werken aan onze lekkere voeding en dranken. Benieuwd naar andere voorbeelden van hoe de sector haar troeven in de kijker zet? Ontdek ze hier.