Asielzoekers aan de slag bij Westvlees

23.12.2021

Asielzoeker zoekt match: zo heet het actieplan waarmee staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi en minister van Werk Hilde Crevits asielzoekers aan een job helpen. Het actieplan moet meer asielzoekers aan het werk te krijgen en de privésector daarin ondersteunen. Westvlees, een vleesverwerkend bedrijf uit Westrozebeke, is één van de bedrijven waar asielzoekers aan de slag kunnen. Momenteel werken er zo’n 50-tal asielzoekers bij Westvlees.

©Joke Couvreur©Joke Couvreur

Talenten vinden blijft een uitdaging

Westvlees maakt deelt uit van Belgian Pork Group en is één van de grootste Europese producenten van vers en bereid varkensvlees. “We blijven groeien, maar het blijft een uitdaging om de juiste talenten te vinden”, vertelt CEO Jos Claeys. Sinds 2015 werken er verschillende vluchtelingen in het bedrijf dankzij dit initiatief. Pas in 2019 kwam het project op kruissnelheid, toen het bedrijf extra begeleiding en subsidies ontving via het Europees Sociaal Fonds in Vlaanderen.

Begeleiding is belangrijk

Overweegt jouw bedrijf om deel te nemen aan het actieplan? Dan raadt Jos Claeys aan om iemand fulltime aan te wijzen die de begeleiding en zorg in goede banen leidt. Bij Westvlees staat jobcoach Angie Rambour in voor het rekruteren en begeleiden van asielzoekers aan de start van hun job, maar ook daarbuiten. “De dankbaarheid, de wil om te leren en de motivatie is groot”, zegt Angie.

 ©Joke Couvreur ©Joke Couvreur

Futureproof loopbanen stimuleren

Belgische voedingsbedrijven zoeken naar de juiste talenten die een boeiende loopbaan willen uitbouwen in de lekkerste sector. Net om die inspanning werd Westvlees dit jaar beloond met de titel Best Managed Company 2021. Benieuwd naar andere voorbeelden van hoe de sector haar troeven in de kijker zet? Ontdek ze hier.

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
Werk en talent
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks