Biet it: Tiense Suiker investeert in productiesites

02.02.2021

In aanloop naar de bietencampagne investeert Tiense Suiker traditioneel miljoenen euro’s om de organisatie en werking ervan in goede banen te leiden. “De preventieve onderhoudswerken zijn cruciaal voor het goede verloop van de campagne. Jaarlijks investeren we meer dan 15 miljoen euro in onze verwerkingssites, en dat werpt z’n vruchten af”, vertelt Jan Ingels, directeur van Tiense Suiker. De onderhoudsinvesteringen, maar ook de nieuwe lijnen zorgen ervoor dat het bedrijf blijft groeien en op zoek is naar nieuwe talenten.

Belgische bieten boven

Door de droogte van het afgelopen jaar kregen de Belgische bieten het zwaar te verduren. En toch doorstonden ze zelfs die moeilijke omstandigheden: “In vergelijking met onze buurlanden doen onze bieten het goed. Dit toont aan dat we over zeer goede grond beschikken voor de bietenteelt. Maar ook dat we samen met onze planters over de expertise beschikken om deze optimaal te laten renderen”, vertelt Jan Ingels, directeur van Tiense Suiker.

De succesvolle bietencampagne komt er ook dankzij de recente investeringen van het bedrijf. Naast de typische herzieningen werden ook de grotere machines hersteld. Denk daarbij aan de diffusietrommels, de turbines, de pulppersen, de bietensnijmolens, de kalkoven en de stroomgenerator die het volledige bedrijf van elektriciteit voorziet.  “De preventieve onderhoudswerkzaamheden zijn cruciaal voor het goede verloop van de campagne” vertelt Jan Ingels, directeur van Tiense Suiker. “Jaarlijks investeren we meer dan 15 miljoen euro in onze twee verwerkingssites, en dat werpt z’n vruchten af’.

Duurzame investeringen

Naast de onderhoudsactiviteiten investeert Tiense Suiker ook in de verduurzaming van haar productiesite. De suikerproductie werd verder geoptimaliseerd met een extra suikerkookpan om stabieler en op hogere capaciteit suiker te produceren. Voor de hulpgrondstoffen bouwde Tiense Suiker een nieuw opslagmagazijn. Voortaan kunnen de Food Heroes van Tiense Suiker hun voertuig of fiets kwijt op de nieuwe parking en nieuwe fietsenstalling. Ook de suikersapproductie is binnenkort aan vernieuwing toe met een nieuwe diffusietoren, om nog efficiënter en energiezuiniger te produceren.

 

Tiense Suiker investeerde onlangs in een nieuwe klontjeslijn waar ze, naast de zeskant klontjes, nu ook de kaartspelklontjes produceren. In haar nieuwbouw vervoegt ondertussen een tweede lijn voor de parelsuikerproductie. Parelsuiker is namelijk een begeerd ingrediënt voor het maken van Luikse wafels. Het ingrediënt wordt ook sterk uitgevoerd. In lijn met alle investeringen horen ook talenten die de toestellen en organisatie in goede banen te leiden. Tiense Suiker is daarom op zoek naar een tiental nieuwe Food Heroes die het team willen versterken.