Bio Bakkerij De Trog lanceert Belgisch korenbrood

20.07.2021

Wat als een landbouwer, molenaar, bakker en verdeler elkaar om de hoek vinden? Dan krijg je een nieuw, Belgisch brood van eigen bodem. “Met ons Belgisch korenbrood garanderen we steevast een korte keten en eerlijke landbouw, investeren we in een lokale biodiversiteit én beperken we onze ecologische voetafdruk”, vertelt Hendrik Durnez, zaakvoerder van Bio Bakkerij De Trog.

Belgisch Korenbrood van Bio Bakkerij De Trog© Bio Bakkerij De Trog

 

Recht van akker tot bakker

Onze Belgische grond heeft veel te bieden. Dat bracht 5 partners op het idee om een nieuw broodcreatie te maken, op basis van Belgische tarwe. De beste, biologische grondstoffen werden hiervoor zorgvuldig geselecteerd en op een ambachtelijke én eerlijke manier verwerkt. Dat allemaal op Belgische bodem, én op een boogscheut van elkaar. Zo vinden onze landbouwer, molenaar, bakker én verdeler elkaar gewoon om de hoek. Hendrik Durnez, zaakvoerder van De Trog: “Het nieuwe brood is biologisch en vol van smaak, dat steunt op een sterke en waardegedreven samenwerking. Lokale economie, respect, biodiversiteit én pure ambacht staan er centraal, en dat proef je meteen”.

Biodiversiteit voorop

Het brood is niet gemaakt van gewone Belgische baktarwe. Voor dit project werd er ingezet op een spontane kruising van een tiental tarwesoorten. Hierdoor komen er heel uiteenlopende tarwepopulaties tot stand, die ook in de toekomst kan evolueren en verrassende combinaties opleveren. Hendrik Durnez: “De diverse tarwepopulatie betekent dan ook een échte meerwaarde voor onze biodiversiteit. We bewegen weg van monoculturen, geven ziekten geen kans en verkiezen een stabiel zaai- en oogstproces. 

Recht van akker tot bakker© Bio Bakkerij De Trog

Brood met een hart voor lokale spelers

Het nieuwe Belgische Korenbrood ademt lokaliteit. “Voor mij is dit Belgisch Korenbrood het beste bewijs van de grote waarde die biologische landbouw heeft”, vertelt Lieven Delanote van Inagro, één van de 5 partners van deze samenwerking.

“Bovendien dragen we een biologische manier van telen en verwerken op handen. We zijn er rotsvast van overtuigd dat dit de manier is om een veerkrachtig antwoord te bieden op de uitdagingen waar we voor staan. Met deze smaakvolle broodcreatie zetten we alvast een stap in de goede richting, en planten we een zaadje voor de toekomst”, sluit Hendrik Durnez af.

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
Milieu en energie
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks
Tags: 
food.be snacks