Brexit Update: Fevia maakt bezorgdheden rond Brexit over aan High Level Brexit Group

18.02.2019

De Belgische voedingsindustrie dreigt de zwaarst getroffen sector te worden door de Brexit. Een studie van de KU Leuven waarschuwt voor een mogelijk verlies van meer dan 3.000 jobs in geval van een harde Brexit en 500 jobs in geval van een zachte Brexit. Fevia wil om die reden samen met alle bevoegde overheidsinstanties de impact voor de bedrijven zoveel mogelijk beperken en roept daarom in een schrijven aan de High Level Brexit Group onder leiding van Vice-eerste minister Kris Peeters op tot een coherente aanpak, een maximale voorbereiding en een intensieve samenwerking met en tussen alle bevoegde beleidsniveaus en instanties en de getroffen sectoren.

Fevia vraagt de volgende zaken van de bevoegde overheidsinstanties:

  1. Streeft ernaar dat het VK de EU mét een akkoord verlaat.
    Handel drijven onder het WTO-regime betekent dat onze bedrijven douaneaangiftes moeten doen, gezondheidscertificaten moeten aanvragen, grens- en FAVV controles moeten ondergaan en douanetarieven moeten betalen die kunnen oplopen tot 60%. Fevia roept op om er alles aan te doen om het “no deal”-scenario mee te helpen vermijden. Indien het VK om uitstel van de Brexit zou vragen, moet hier volgens ons op worden ingegaan, voor zover er natuurlijk een perspectief is om op korte termijn tot een akkoord te komen.
  2. Streef naar een toekomstige handelsrelatie in de vorm van een douane-unie met het VK
    Een klassiek vrijhandelsakkoord komt niet tegemoet aan de noden van de Europese voedingsindustrie, met haar geïntegreerde productieketen, waarbij ingrediënten en producten vaak meermaals de grens overgaan. Een intensieve douanesamenwerking en maximale reglementaire afstemming zijn cruciaal om een vlotte handel te vrijwaren.
  3. Laat de transitieperiode aansluiten op het inwerkingtreden van de nieuwe handelsrelatie
    Indien men niet voor eind 2020 tot een akkoord komt, roept Fevia op om de transitieperiode te verlengen totdat de nieuwe handelsrelatie in werking treedt, zodat onze bedrijven zich maar één keer moeten aanpassen.
  4. Versterk Douane en FAVV met het oog op een harde Brexit
    Indien het toch tot een harde Brexit komt, moeten we samen onze bedrijven maximaal ondersteunen. Fevia vraagt snel de nodige middelen vrij te maken, zodat de Douane en het FAVV extra aanwervingen kunnen doen en vraagt om controles door Franstalige dierenartsen in Vlaanderen vlot mogelijk te maken.
  5. Vraag de Europese Commissie noodmaatregelen te nemen
    Onze Europese koepelfederatie, FoodDrinkEurope, heeft de Europese Commissie opgeroepen om in geval van een harde Brexit noodmaatregelen te voorzien rond douane, etikettering, transport en voedselveiligheid en fytosanitaire vereisten. Wij vragen u om deze oproep aan het Europese niveau mee te willen ondersteunen.
  6. Overweeg de volgende suggesties rond een gecentraliseerde aanpak en communicatie rond het Brexit dossier op Belgisch niveau:
  • een centraal aanspreekpunt voor het bedrijfsleven;
  • een contactmoment voor de werkgeversorganisaties en sectorfederaties met alle bevoegde overheidsinstanties;
  • een centraal callcenter, waartoe bedrijven zich met al hun vragen kunnen richten;
  • gecentraliseerde, wekelijkse updates met nieuwe informatie en elementen die onder de aandacht van onze bedrijven moeten worden gebracht;
  • een gezamenlijke communicatie- en sensibiliseringscampagne om de bedrijven op te roepen om zich voor te bereiden op de Brexit;
  • een ontmoeting met de “Border Delivery Group”, de groepering van de Britse instanties die de Brexit in goede banen moeten leiden.

U kan de brief aan de High Level Brexit Group in bijlage integraal nalezen.​