Brexit update: voedingsindustrie bereidt zich voor op nieuwe certificerings- en invoervereisten vanaf 1 oktober

06.09.2021

Vanaf 1 oktober gelden er nieuwe invoereisen voor bepaalde producten, die geëxporteerd worden naar het VK. Lees hier hoe Crop’s zich voorbereidt en hoe jij hetzelfde kan doen.

Nieuwe invoereisen voor producten van dierlijke oorsprong

Vanaf 1 oktober 2021 gelden er nieuwe invoereisen voor bepaalde producten, die geëxporteerd worden naar het VK:

  • Gezondheidscertificaat: Een gezondheidscertificaat is verplicht voor producten van dierlijke oorsprong (inclusief de meeste samengestelde producten) en bepaalde dierlijke bijproducten. Je moet deze certificaten op voorhand aanvragen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Voor de uitvoer van producten van plantaardige oorsprong naar het VK is pas vanaf 1 januari 2022 een fytosanitair certificaat nodig.
  • Pre-notificatie: De invoerder in het VK zal deze zendingen ook moeten aanmelden bij de Britse overheid. De pre-notificatie via IPAFFS geldt voor alle producten van dierlijke oorsprong, hoog-risico producten van niet-dierlijke oorsprong en bepaalde dierlijke bijproducten.
  • Invoercontroles: De invoercontroles gebeuren op de plaats van bestemming of een andere toegelaten plaats, en dus voorlopig nog niet in grenscontroleposten.

Meer info: zie de pagina ‘Voedselveiligheid’ op de Fevia Brexit Wegwijzer.

KB retributies

De gezondheidscertificaten nodig voor export zullen leiden tot een disproportionele kost voor de bedrijven die veel naar het VK exporteren. Om deze kosten te beperken wordt er gewerkt aan een aanpassing van het Koninklijk Besluit Retributies. Hierdoor zullen de bedrijven kunnen kiezen tussen de wijze waarop de retributiekosten worden berekend: ofwel op basis van het aantal afgeleverde certificaten of op basis van de tijd dat een agent van het FAVV fysiek aanwezig is op het bedrijf voor het uitvoeren van de certificatie activiteiten. Zodra het KB is goedgekeurd, geven we meer details in een volgende Brexit update.

Nederlandstalige online gids voor exporteurs beschikbaar

De Britse overheid biedt een online gids aan voor exporteurs, die nu ook in het Nederlands beschikbaar is. Je vindt de gids “Handel drijven met het VK vanuit een in Europa gevestigde onderneming” hier.

Meer info in DEFRA presentatie

In aanloop naar 1 oktober organiseren de Belgische en Britse autoriteiten een hele reeks webinars, waaronder deze. Op 2 september ging de 5e Belgische “Ports & Industry Day” door. Het Britse Department for Environment, Food and Rural Affairs (DEFRA) ging in op de vereisten rond de export van voeding en dranken vanuit de EU naar het VK. Je vindt de slides van de infosessie onderaan dit artikel, met vanaf pagina 63 de slides van DEFRA.

Info uit eerste hand op Fevia webinar 14/09

Wil je alles uit eerste hand vernemen en vragen kunnen stellen aan de Britse en Belgische autoriteiten? Schrijf je dan hier in voor het webinar “Brexit & voedselveiligheidscontroles vanaf 1 oktober”.

Fevia overlegt met het FAVV

Op 1 september bezochten delegaties van Fevia en het FAVV de vestiging van Crop’s in Ooigem voor een Brexit werkbezoek. We bespraken hoe de nodige certificaten het meest efficiënt kunnen worden aangeleverd. Belangrijkste conclusie: goede afspraken met de Lokale controle-eenheden (LCE’s) van het FAVV zijn cruciaal om ook na oktober vlot te blijven exporteren.

Exporteer jij grote volumes naar het VK? Neem dan zeker contact op met jouw LCE om informatie uit te wisselen rond jouw exportstromen naar het VK en af te spreken rond de certificatiemodaliteiten. Je vindt de contactgegevens van de LCE’s hier.

Ook benieuwd hoe Crop’s zich voorbereidt op de nieuwe fase van de Brexit? Bekijk dan de Kanaal Z reportage over Crop’s van 6 september hier.

PDF-pictogram PP_Belgium Industry Day_2 September 2021