Brouwerij Chimay laat frisse wind waaien op haar site

13.10.2020

90% groene stroom produceren, ofwel zo’n 5.200 megawattuur per jaar: dat is het doel van brouwerij Chimay, die op haar productiesite in Baileux een windmolen installeerde. De turbine wordt gebruikt om de naburige bottelarij van stroom te voorzien. Het overschot wordt aan het openbare net toegevoerd. Xavier Pirlot, General Manager van Bières de Chimay: "Ons credo is om de wereld in de best mogelijke staat achter te laten voor toekomstige generaties, met zo weinig mogelijk impact."

Vrome traditie

De monniken van Chimay begonnen met de productie van bier en kaas in 1850. Vandaag telt de Chimay-groep meer dan 250 medewerkers, maar ook de zuivelproducenten uit de omliggende regio varen er wel bij. Chimay heeft niet alleen aandacht voor het menselijke aspect van het brouwersambacht, maar zet zich ook in voor de planeet en het milieu. De brouwerij en de kaasfabriek schenkt sinds haar oprichting het grootste deel van haar winst aan sociale hulp.

Duurzame bier- en kaasproductie

De installatie van de windturbine stelt de Chimay-groep in staat om zijn bieren en kazen duurzamer en autonomer te produceren. Elk jaar investeert de brouwerij tussen 3 en 5 miljoen euro in haar uitrusting en gebouwen, steeds met het oog op duurzaamheid, een hoogstaande productie en meer energie-efficiëntie. In 2019 werden er 1.200 fotovoltaïsche panelen geïnstalleerd op het dak van het gebouw en kwam er een nieuwe, efficiëntere en zuinigere bottellijn.

De nieuwe turbine maakt deel uit van een duurzaam ontwikkelingsplan, ontworpen in samenwerking met Belgian Eco Energy (Bee), een Belgisch bedrijf dat hernieuwbare energieprojecten op maat ontwikkelt. Voor Bee illustreert dit project haar expertise en toont het waarom ze de gedroomde partner zijn voor bedrijven die willen afstappen van conventionele energie.

Waalse voedingsindustrie speelt een leidersrol

Het Chimay-project kadert in de sectorakkoorden over energiegebruik, sinds 2000 één van de belangrijkste aandachtspunten van de Waalse voedingsbedrijven. Via deze “accords de branche” engageren de meest energie-intensieve bedrijven zich op vrijwillige basis om hun energie-efficiëntie te verbeteren en hun CO2-uitstoot te verminderen. In ruil daarvoor krijgen ze financiële en administratieve voordelen om hun concurrentievermogen te verbeteren.

Heeft jouw voedingsbedrijf ook iets te delen?
Ontdek hier wat onze 3 nieuwe content formats voor jou kan betekenen

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
ConcurrentiekrachtMilieu en energie
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks
Tags: 
food.be snacks