De Waalse voedingsindustrie op weg naar industrie 4.0

Fabienne Lahaye
03.04.2017

FEVIA Wallonie, de federatie van de Waalse voedingsindustrie, en Wagralim, de innovatiepool van de Waalse agro-voedingssector, slaan de handen in elkaar om Waalse voedingsbedrijven te helpen om “Factories of the Future” te worden. Ze doen dit door de bedrijven te betrekken bij Made Different Digital Wallonia, een initiatief dat industriële bedrijven competitiever wil maken via technologische, digitale en organisationele veranderingen. FEVIA Wallonie steunt dit initiatief en moedigt haar leden aan om deel te nemen aan “industrie 4.0”.

De doelstelling van het programma “Made Different Digital Wallonia” is om deelnemende bedrijven internationaal competitief te maken door hen te begeleiden in 7 transformaties:

  1. World Class Manufacturing Technologies: het inzetten van state-of-the-art productietoestellen
  2. End-to-end Engineering: een integrale ontwerpaanpak van processen zoals verkoop, productie, onderhoud en recyclage. Het gebruik van virtuele modellen en simulaties is hierbij cruciaal.
  3. Digital Factory: de operationele processen digitaliseren en onderling verbinden via het internet.
  4. Human Centered Production: de betrokkenheid van medewerkers bij de toekomstige ontwikkeling van hun bedrijf is cruciaal.
  5. Production Network: het bedrijf laten evolueren van solospeler naar genetwerkte organisatie.
  6. Eco Production: oog hebben voor elke fase in de levenscyclus van een product, van de aankoop van materialen, over de productie en het eigenlijke gebruik, tot aan de afvalverwerking.
  7. Smart Production Systems: kunnen inspelen op een sterk veranderende marktvraag met als ultieme aanpak een productie met lotgrootte 1.

Dit proces omvat ook een verandering van het business model (Smart Business Model). Het programma biedt bedrijven een methodologie, tools en een gepersonaliseerde begeleiding door sectorale of gespecialiseerde experts op basis van hun positionering en eigen keuzes.

Geïnteresseerde bedrijven hebben de mogelijkheid om een halve dag gratis advies te genieten door beroep te doen op FEVIA Wallonie of Wagralim. Dit advies zal het uitgangspunt zijn om vervolgens met een diagnose tool het ‘Industrie 4.0’ potentieel van elk bedrijf te evalueren. Op basis hiervan zullen FEVIA Wallonie en Wagralim een begeleiding voorstellen met de geschikte experts afhankelijk van de individuele behoeften en verbeterpunten van elke onderneming. Een deel van deze begeleiding wordt gesubsidieerd door het Waalse Gewest.

Alle informatie over de aanpak Made Different Digital Wallonia kunt u terugvinden op www.madedifferent.be/nl

Workshop

Tot slot gaat er op 12 mei een workshop door rond het thema « Digital au service de la qualité et de la traçabilité dans l’industrie alimentaire ». Deze workshop gaat door van 8u30 tot 13u in het Point Centre in Gosselies.

Info en inschrijving op de website van Wagralim 

Hebt u vragen of wenst u bijkomende informatie ?

Contacteer FEVIA Wallonie of Wagralim: