Fevia tevreden over duidelijk perspectief voor heropstart horeca

23.04.2021

Fevia stelt tevreden vast dat de heropening van de terrassen van de horeca op 8 mei nu eindelijk heel concreet wordt. Met meer goed weer in het vooruitzicht is de heropening van de terrassen een opsteker voor veel ondernemers en burgers en kunnen zowel de horeca-uitbaters als de leveranciers zich nu gericht voorbereiden.

Afgelopen woensdag kondigde de federale regering al een bijkomend pakket aan steunmaatregelen aan dat de heropening moet faciliteren. Nu volgt verder goed nieuws met de goedkeuring van het protocol en de bevestiging van de opening van de terrassen van horecazaken op 8 mei.

Dat gebeurt onder voorwaarden die moeten toelaten om dit op een veilige, gezonde én haalbare manier te doen. Dit geeft eindelijk aan zowel horeca-uitbaters als aan de vele leveranciers uit de voedingsindustrie het broodnodige perspectief en de duidelijkheid om deze opening voor te bereiden.

We kijken uit naar de verdere besprekingen rond de verlenging en aanpassing van de lopende steunmaatregelen, die evenzeer belangrijk zijn om de heropstart te ondersteunen. Hopelijk komt er nu ook snel duidelijkheid rond de volledige heropening van de horeca en de mogelijkheid om in de komende maanden binnen en buiten events te organiseren.

Naarmate de dagen langer worden, het weer beter en mensen ernaar snakken om elkaar weer te zien, kunnen deze sectoren een veilig kader en een gecontroleerde omgeving bieden waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten met respect voor de regels.

Dat de vaccinatiecampagne intussen op volle toeren draait is dan ook zeer goed nieuws. Het komt er nu op aan om dat opgedreven ritme aan te houden. Fevia pleit ervoor om ook sneltests actiever te gebruiken op een manier die voor bedrijven praktisch en economisch haalbaar is. Fevia staat paraat om de invoering van vaccinaties en sneltests binnen de bedrijven van onze essentiële sector volop te ondersteunen.

Fevia pleit ervoor om nu ook de mogelijkheid te bekijken om in de komende periode het verbod op de verkoop van alcohol na 20 uur voor take away en winkels op te heffen. Zo zouden de regels voor iedereen dezelfde zijn. Ook voor de event sector is er nood aan meer concreet perspectief op korte termijn. We zijn ervan overtuigd dat deze sectoren, mits goede afspraken, een heropening in de best mogelijk en gecontroleerde omstandigheden kunnen organiseren.