Fevia Vlaanderen pleit voor oprichting STEM-centrum

22.06.2021

De Vlaamse Regering keurde vorige vrijdag de STEM-agenda 2030 goed. Die goedkeuring door de Vlaamse Regering is een belangrijke stap naar het verhogen van het aantal technische en wetenschappelijke talenten in Vlaanderen. Ook onze sector telt tal van vacatures en opportuniteiten voor deze talenten. Fevia Vlaanderen roept, samen met de andere sectoren gegroepeerd in de Vlaamse Ondernemers, op om nog een stap verder te gaan. Wij pleiten voor de oprichting van een STEM-centrum. 

De arbeidsmarkt van vandaag vraagt meer mensen met een STEM-profiel. STEM staat voor Science, Technology, Engineering & Mathematics, en is een “verzamelnaam” van studierichtingen die wetenschappelijk en technisch georiënteerd zijn. 

Met de zojuist goedgekeurde STEM-agenda wil Vlaanderen verder inzetten op een hogere instroom in STEM-opleidingen en -loopbanen, op STEM-specialisten en op het algemeen versterken van STEM-competenties in de ruime maatschappij, de “STEM-geletterdheid”. Deze benadering is nodig om de transformaties die onze maatschappij doormaakt, en die versneld worden door Covid-19, duurzaam te ondersteunen en blijvend te faciliteren. De verschillende transformaties zoals digitalisering, vergrijzing, circulaire economie, klimaatverandering en de huidige gezondheidscrisis vragen namelijk specifieke competenties.

Samen met andere sectoren zet Fevia Vlaanderen al jaren in op het verhogen van het aantal STEM-talenten in Vlaanderen. Zo overhandigden we in 2019 het STEM-manifest aan vertegenwoordigers van de onderwijskoepels en -netten en onderwijsexperts uit het Vlaams Parlement, met 20 concrete aanbevelingen om de kwaliteit en de instroom in het STEM-onderwijs te versterken. Het resultaat mag er zijn: de Vlaamse Regering trekt in zijn huidige regeerakkoord de kaart van STEM en zet nu met de goedkeuring van de STEM-agenda een volgende stap.

Toch blijft er werk op de plank. De arbeidsmarkt vraagt immers meer mensen met een STEM-profiel. Dit is ook zo in de voedingsindustrie waar ingenieurs, elektriciens, mecaniciens en productieoperatoren stilaan knelpuntberoepen zijn.

Daarom roept Fevia Vlaanderen, samen met andere sectoren, de Vlaamse Regering op om nu werk te maken van de oprichting van een Vlaams STEM-expertisecentrum en een verdere doorgedreven coördinatie van de verschillende STEM-initiatieven in Vlaanderen.  

Het volledige persbericht vind je hier.