Fevia Wallonie lanceert nieuwe tools om voedselverliezen te verminderen

13.12.2017

Fevia Wallonie voerde samen met de Waalse administratie een project uit van audits rond voedselverlies in Waalse voedingsbedrijven. Tijdens dit project werden twee tools ontwikkeld om de voedingsbedrijven te helpen hun voedselverliezen te reduceren langsheen hun productieketen: een brochure, die de belangrijkste resultaten herneemt van audits uitgevoerd in 17 Waalse voedingsbedrijven en een auditschema, als middel om de verliezen te meten en de oorzaken te identificeren. Dankzij deze tools kan elk voedingsbedrijf haar verliezen inschatten en verder beperken.  

Het auditproject werd uitgevoerd in het kader van het Waalse plan tegen voedselverlies en -verspilling (plan REGAL). Het is de vrucht van een samenwerking tussen de Waalse milieuadministratie en Fevia Wallonie. Dit project beantwoordt onder meer aan de duurzaamheidsstrategie van de Belgische voedingsindustrie, waarvan de ambitie is om de verliezen met 15% te verminderen tegen 2020 (www.fevia-duurzaamheid.be). Fevia stelt vandaag twee concrete tools ter beschikking van de voedingsbedrijven om hen te helpen hun verliezen nog meer te verminderen doorheen hun productie:

  • Een brochure (enkel in het Frans beschikbaar) die de belangrijkste resultaten herneemt van de 17 audits: het gemiddelde verliescijfer, waar de verliezen zich bevinden, de top 10 van de oorzaken, de belangrijkste maatregelen,... .
  • Een auditschema dat gebruikt werd tijdens de audits en dat gemakkelijk kan gebruikt worden door bedrijven zelf. In dit schema kunnen bedrijven kiezen tussen twee methodes om hun verliezen te bepalen. Het schema biedt informatie en perspectieven om de verliezen aan te pakken. Het schema is in het Frans opgesteld, maar is wel sterk gebaseerd op een auditschema dat tijdens een vroeger gelijkaardig project in Vlaanderen werd opgesteld (zie bijlage).

Fevia Wallonie stelde de resulaten van de studie, de brochure en het auditschema voor tijdens een persconferentie samen met de Waalse minister van milieu Carlo Di Antonio. Meer info hierover kan u lezen in het persbericht van Fevia Wallonie.

Raadpleeg de brochure rond voedselverlies in de Waalse voedingsbedrijven en de auditschema's in bijlage