Girl power: maak kennis met onze nieuwe experts Imke en Carole

05.09.2019

Onlangs kreeg het Fevia-team er twee nieuwe gezichten bij. Imke Van den Broeck en Carole Dembour komen het team versterken als respectievelijk Food Policy Advisor en Economic Advisor. We verwelkomen hen met open armen en laten onze twee nieuwe stemmen aan het woord.

Food Policy and Economisch Advisor Fevia_Imke Van den Broeck en Carole Dembour

Welkom, Imke en Carole! Vertel eens wat meer over julliezelf.

Imke: “Ik ben Imke Van den Broeck, afkomstig van Hoeilaart en heb een academische achtergrond. Ik stuurde als bio-ingenieur af aan de VUB. Na mijn masteropleiding heb ik een doctoraat behaald, waar ik onderzoek deed over structurele biologie. Na enkele jaren fundamenteel onderzoek was ik klaar voor een nieuwe uitdaging. Online viel ik dan op de vacature voor Food Policy Advisor bij Fevia. Aangezien voedselveiligheid toch een absolute prioriteit is voor de voedingsindustrie lijkt deze functie me een boeiende uitdaging.”

Carole: “Mijn naam is Carole Dembour en ik woon in Brussel. Ik heb naast de academische wereld ook nog kunnen proeven van andere werkvelden: de politieke wereld, de administratieve wereld en die van de werkgeversorganisatie. Ik werkte eerst 4 jaar als assistente-researcher aan de universiteit van Saint-Louis, waar ik mijn doctoraat in economie behaalde. Nadien werkte in 7 jaar op het kabinet van de Brusselse Minister van Wetenschappelijk onderzoek. Gevolgd door een jaartje bij de Federale Overheidsdienst Financiën. En tot slot was ik zo’n 6 jaar Economic Advisor bij het Verbond van Belgische Ondernemingen, waar ik werkte rond prijzen, lonen en competitiviteit.”

Waarmee vullen jullie jullie dagen buiten de werkuren?

Imke: “In mijn vrijetijd ben ik graag bezig met voeding. Ik vind het belangrijk om evenwichtig en gevarieerd te eten en probeer daarom graag nieuwe dingen uit op restaurant of in mijn eigen keuken. Verder doe ik heel graag aerobic-pilates, of ga ik graag eens joggen. Maar nu er thuis een kleintje rondloopt, is het moeilijk om het sporten terug op te pikken.”

Carole: “Ik lees graag. Toch blijft het een uitdaging om een hoofdstuk uit te lezen, met mijn jonge spruitjes die in huis rondlopen. Van zodra ik toch een gaatje vind, probeer ik, net zoals Imke, te sporten. Ik speelde vroeger een lange tijd in de nationale hockeyploeg. We misten ooit op een haar na de olympische spelen. Vandaag ziet mijn persoonlijke agenda er helemaal anders uit. Maar anders betekent uiteraard niet slechter, integendeel.”

Wat was de reden om te werken voor de lekkerste sector van het land?

Imke: “Ik heb jaren gewerkt in de academische wereld. Ik bewonder mensen die uitvoerig en geduldig kunnen werken aan fundamenteel onderzoek. Persoonlijk merkte ik dat ik toch nood had om andere oorden te verkennen. Werken in de voedingsindustrie heeft een maatschappelijke relevantie. En met mijn nieuwe functie als Food Policy Advisor kan ik veel contacten leggen en bruggen bouwen met externe stakeholders. Dat is zeer verrijkend.”

Food Policy and Economisch Advisor Fevia_Imke Van den Broeck en Carole Dembour.jpg

Carole: “Ik kreeg via-via te horen dat Fevia op zoek was naar een nieuwe Economic Advisor. Toen ben ik mij gaan informeren. De voedingssector is een vooruitstrevende en innovatieve sector, wat mij enorm aansprak. Werken voor de voeding spreekt voor zich. Je weet waarvoor ze staat en wat ze doet. Ik had daarnaast ook zin om te werken op bredere dossiers, denk maar aan duurzame ontwikkeling en mobiliteit."

Wat was je eerste indruk bij Fevia, van het team en de sector?

Imke: “Ik ben op 1 augustus begonnen bij Fevia. De collega’s zijn heel open en ik wist meteen dat ik mezelf kan zijn. Da’s een geruststellend gevoel. Het Fevia-team is heel divers en bestaat uit diëtisten, ingenieurs, juristen, taalkundigen en communicatie specialisten. Het is leuk om te kunnen samenwerken met verschillende profielen.”

Carole: “Ik ging er altijd van uit een industriële sector per definitie een mannenbastion zou zijn. Maar Fevia bewijst toch het tegendeel. Mijn eerste indruk was er één van ‘wat werken er veel vrouwen bij Fevia!’. Het kantoor van Fevia is ingedeeld in een open space, wat het heel toegankelijk maakt om collega’s aan te spreken voor vragen. Op mijn tweede werkdag mocht ik meteen op bedrijfsbezoek bij Puratos: een heel leerrijke ervaring. Het inspireert om te zien hoe innovatief de sector is op vlak van digitalisering en automatisering. Ik kijk al uit naar Food Connections, het jaarevent van Fevia Wallonie en Wagralim.”

Bedankt voor de aangename kennismaking. Nog één laatste vraag: voor welke dossiers en thema’s kunnen leden bij jullie terecht?

Imke: “Ik neem de dossiers over van mijn voorganger Sander Moonens. Onze leden kunnen bij mij terecht voor alles wat met voedselveiligheid te maken heeft. Ik ben dus ook de contactpersoon tussen onze voedingsbedrijven en het FAVV, het agentschap dat waakt over de voedselveiligheid in ons land. Verder kunnen leden bij mij terecht over vragen rond onder andere contaminanten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan acrylamide. Dat is een stof die van tijd tot tijd stof doet opwaaien in de media maar waar de voedingsindustrie al jaren, en met succes, werkt aan oplossingen.”

Carole: “Ik ontferm mij over onze economische jaarverslagen, zowel dat van de voedingsindustrie op Belgisch niveau als dat van de Vlaamse en de Waalse voedingsindustrie specifiek. Verder maak ik analyses over de competitiviteit, fiscaliteit en innovaties van de sector. Die cijfers zijn cruciaal om de belangen van onze sector te verdedigen en om de uitdagingen te illustreren. Maar natuurlijk ook om te tonen dat we niet alleen de lekkerste maar ook de grootste industriële sector van ons land zijn. Uiteraard kunnen leden steeds bij mij terecht om statistieken op te vragen. En tot slot leid ik, samen met collega Tine Vandervelden, het strategisch comité COSCRO.”

Bedankt voor de aangename kennismaking en veel succes!