Greenyard bespaart 50 miljoen liter water extra

13.04.2021

In haar productiesite in Bree heeft Greenyard de volgende stap gezet naar een meer duurzame voedselketen. Met een upgrade van de koeltoren zal Greenyard Prepared jaarlijks 5% minder water verbruiken, goed voor een waterbesparing van ruim 50 miljoen liter. Dat is het equivalent van het gemiddeld jaarlijks waterverbruik van 1630 mensen.

“Greenyard heeft expliciete duurzaamheidsdoelstellingen, en wil daarbij continu haar verantwoordelijkheid nemen om de hele voedselketen, en daarmee ook haar eigen productie, te verduurzamen. Minder watergebruik is daar een belangrijk onderdeel van. Dankzij de vernieuwde koeltoren gaan we weer een stap verder”, aldus Dominiek Stinckens, Managing Director Greenyard Prepared.

In Bree, op de site van Greenyard Prepared, gebruikt het bedrijf water om groenten te wassen, te verwerken en ze in glas of in blik te verpakken. Greenyard realiseert een significante reductie van haar watergebruik door processen te optimaliseren en door slim hergebruik van schone waterstromen, dankzij de vernieuwde en geoptimaliseerde koeltoren.

Greenyard bespaart 50 miljoen liter water extra

Hoe werkt dat?

Een koeltoren is een warmtewisselaar: het water komt in contact met lucht, waardoor het afkoelt. Dat gebeurt in verschillende stappen, waarbij Greenyard slim gebruik maakt van de temperatuur die het koelwater krijgt.

Tijdens het appertiseren (in vooraf hermetisch gesloten verpakking stabiliseren van voedingsmiddelen) en pasteuriseren worden groenten in glas en blik opgewarmd tot een temperatuur van 120°C en vervolgens afgekoeld tot 40°C. Door de aanpassing van de koeltoren kan in dit afkoelproces nu 50 miljoen water hergebruikt worden. Het hete water (70°C) uit dit afkoelingsproces komt opnieuw in het productieproces, heeft de kwaliteit van drinkwater en wordt ingezet in de opgietafdeling en bij het blancheren van de groenten. Ook het water dat afkoelt tot 40°C, komt opnieuw in omloop in het productieproces, of bijvoorbeeld om te poetsen.

Respect voor natuur en omgeving

De aanpassing van de koeltoren houdt ook rekening met de omgeving, omwonenden en de natuur rondom de vestiging in Bree. Zo beschikt de vernieuwde koeltoren over geluidsarme motoren en is de koeltoren uitgerust met antistuifmeelluiken zodat het productieproces perfect afgesloten blijft van de factoren uit de omgeving.

“Duurzaamheid doe je nooit alleen, het gaat om continu in gesprek te zijn met je leveranciers, de mensen in het bedrijf, onze klanten en natuurlijk ook samen met mensen rondom ons heen. Door met al deze factoren rekening te houden, creëren we een optimale winst: we besparen water, zijn meer duurzaam en we zorgen ook nog eens voor een operatie die stiller is voor de omgeving”, besluit Dominiek Stinckens.

Heeft jouw voedingsbedrijf ook iets te delen?
Bekijk hier wat Fevia met haar 4 content formats voor jou kan betekenen